Biden îi trimite un mesaj privat lui Bennett pentru a opri construcția din așezările evreiești

Administrația Biden a trimis un mesaj discret biroului premierului israelian Naftali Bennett, solicitând ca noile construcții să fie limitate în localitățile evreiești din Iehuda și Shomron (Cisiordania).

Potrivit unui reportaj realizat de Barak Ravid pe site-ul de știri Walla, problema construcțiilor în Iehuda și Shomron are potențialul de a deveni un focar de tensiune între Israel și Statele Unite, dar atât Casa Albă, cât și biroul premierului vor să evite acest lucru și încearcă să ajungă la înțelegeri pe canale discrete.
Însărcinatul cu afaceri al SUA la Ierusalim, Michael Ratney, i-a sunat săptămâna trecută pe înalții oficiali din cadrul biroului primului ministru și a declarat că administrația Biden ar dori să vadă o reținere sau o reducere a planificării și a construcțiilor noi în așezări. Ratney și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la construcțiile israeliene în zona E1, de importanță strategică, între Ierusalim și Ma’ale Adumim.
Potrivit raportului, în cele șase săptămâni de când Bennett s-a întors de la Washington, nu a fost stabilită nicio dată pentru convocarea Consiliului Suprem de Planificare al Administrației Civile pentru a aproba promovarea planurilor de construcție în așezări.
Un oficial israelian de rang înalt a declarat că „există o mare sensibilitate în acest moment cu americanii când vine vorba de colonii. Acesta este motivul pentru care promovarea noilor construcții este întârziată”.
Președintele Consiliului Yesha (administrația așezărilor evreiești di Iehuda și Shomron), David Elhayani, a reacționat la raport și a declarat: „Administrația Biden nu ar trebui să intervină în afacerile interne ale statului Israel. Președintele Biden știe că deteriorarea construcției de colonii în Iehuda, Shomron și Valea Iordanului înseamnă căderea actualului guvern”.
Elhayani a subliniat: „Nu vom tolera această intervenție americană grosolană și nu vom renunța la continuarea construcțiilor așa cum a fost în ultimii ani. Ne așteptăm ca premierul Naftali Bennett să respingă categoric această cerere”. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: