Iranul este “foarte îngrijorat” de “prezența” israeliană în Caucaz

Iranul a declarat miercuri că este “foarte îngrijorat” de “prezența sionistă” în Caucaz, pe fondul tensiunilor regionale, Teheranul acuzând Azerbaidjanul vecin de cooperarea tot mai strânsă cu Israelul.

“Cu siguranță nu vom tolera schimbările geopolitice și schimbările de hartă în Caucaz și suntem foarte îngrijorați de prezența teroriștilor și a sioniștilor în această regiune”, a declarat ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian, aflat în vizită la Moscova.
Azerbaidjanul și Iranul, care au avut în mod tradițional relații bune, au cunoscut tensiuni în ultima săptămână din cauza legăturilor tot mai strânse dintre Baku și Israel, inamicul declarat al Teheranului și unul dintre principalii furnizori de arme pentru armata azeră.
De asemenea, Teheranul reproșează Azerbaidjanului că a permis prezența soldaților israelieni pe teritoriul său, la granița cu Iranul, în timp ce Republica Islamică efectua manevre acolo.
Baku a respins luni aceste acuzații, negând orice prezență israeliană la graniță în timpul acestor exerciții lansate vineri de Iran și care au fost criticate de președintele azer Ilham Aliev.
Aliev a dat asigurări marți că acuzațiile “nefondate” ale Teheranului “nu vor rămâne fără răspuns”.
Hossein Amir-Abdollahian a apărat miercuri exercițiile militare ale Teheranului la Moscova, subliniind că acestea s-au desfășurat “pe teritoriul iranian”.
De asemenea, el a reamintit că Azerbaidjanul a efectuat manevre “cu diferite țări” pe teritoriul său, pe care le-a calificat drept o “provocare”.
“Înmulțirea acestor exerciții nu inspiră sentimente bune în regiune”, a spus el.
Relațiile dintre Iran și Azerbaidjan, două țări musulmane, au fost deteriorate recent de aceste exerciții militare de ambele părți, dar și de decizia Baku de a impune taxe vamale pentru camioanele iraniene în tranzit. (Anima News)

Lasă un răspuns