Israelul declasifică arhivele militare la 48 de ani de la Războiul de Yom Kippur

Cu ocazia celei de-a 48-a aniversări de la începutul Războiului de Yom Kippur, Israelul a publicat astăzi, miercuri, o serie de arhive militare care au fost clasificate anterior ca documente de apărare.

Arhivele de Stat ale cabinetului primului ministru au dezvăluit pe site-ul său noi documente referitoare la acest război câștigat militar de Israel împotriva Egiptului și Siriei.
Surprins și prost pregătit, statul evreu a reușit totuși să contracareze atacurile siriene și egiptene.
Dar pentru mulți israelieni, Războiul de Yom Kippur este considerat un „fiasco”, deoarece pierderile de vieți omenești au fost mari.
Printre documentele publicate se numără 14 transcrieri ale unor ședințe guvernamentale care au avut loc în timpul războiului, 21 de transcrieri ale unor consultări politice și de securitate sensibile și 26 de documente colectate din biroul primușui ministru.
Arhivele declasificate, care cuprind 61 de documente diferite pe 1.292 de pagini, sunt acum clasificate oficial ca „dosare istorice”.
Israelul a marcat cea de-a 48-a aniversare a izbucnirii războiului la 19 septembrie, dată aniversară în calendarul ebraic.
Cu această ocazie, liderii israelieni au vorbit atât despre lecțiile învățate, cât și despre provocările care rămân, la 48 de ani de la atacul surpriză din 1973 al forțelor egiptene și siriene.
„În urmă cu 48 de ani, ceva s-a schimbat în noi toți”, a declarat premierul Naftali Bennett la ceremonia oficială de pe Muntele Herzl din Ierusalim.
„Războiul de Yom Kippur a demonstrat pericolul pe care îl reprezintă automulțumirea și aroganța. Ne-a învățat pe toți o lecție de modestie, dar și o lecție fundamentală despre importanța pregătirii și a pregătirii”, a spus el.
„Războiul de Yom Kippur a schimbat țara noastră și a schimbat societatea israeliană”, a adăugat premierul. „Am învățat cât de important este să fim pregătiți pentru orice scenariu, chiar și pentru unul care pare aproape fictiv.” (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: