Oman este următorul stat care va normaliza relațiile cu Israelul?

Sultanatul Oman ar putea fi următoarea țară care să normalizeze relațiile cu Israelul, a sugerat miercuri un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului israelian de Externe.

“Discutăm cu toate țările din regiune, din Orientul Mijlociu și din Africa de Nord… fiecare dintre ele, însă, trebuie să decidă când este momentul potrivit pentru ele și cum să procedeze. Discutăm cu toți, inclusiv cu Oman… avem o cooperare continuă”, a declarat Eliav Benjamin, șeful Diviziei pentru afaceri în Orientul Mijlociu și procesul de pace din cadrul ministerului, într-un briefing cu presa internațională.
Benjamin a amintit, de asemenea, că Israelul a avut în trecut o misiune oficială la Muscat, înființată după acordurile de la Oslo.
Statul evreu este implicat, de asemenea, într-un proiect comun de cooperare în domeniul apei cu Oman și Iordania, a spus el.
Sultanatul Oman a fost mult timp prezentat ca fiind una dintre țările potențial pregătite să stabilească relații diplomatice cu statul evreu, după ce a salutat semnarea acordurilor Abraham de anul trecut.
În 2018, Benyamin Netanyahu, pe atunci prim-ministru, vizitase de asemenea Muscat, prima deplasare a unui lider israelian în mai bine de două decenii, pentru a se întâlni cu sultanul Qaboos Ibn Said al-Said, care între timp a murit și a fost înlocuit de vărul său Haitham bin Tariq Al Said.
Dar “Sultanatul Oman nu va fi a treia țară din Golf (după Emiratele Arabe Unite și Bahrain) care să normalizeze relațiile cu Israelul”, a declarat ministrul de externe omanez Badr Al Busaidi în iulie anul trecut, înainte ca “palestinienii să aibă propriul lor stat”. (Anima News)

Lasă un răspuns