ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

LUMEA DE AZIRELIGIE

Samara / Rusia: Piatră de temelie pentru restaurarea unei istorice sinagogi rusești

Foto: Primarul din Samara și guvernatorul districtului împreună cu rabinul șef al Rusiei

În centrul orașului Samara, Rusia – pe malul râului Volga – în urmă cu 117 ani, a fost construită o clădire frumoasă ca sinagogă.

Până la Primul Război Mondial, a fost cea mai mare sinagogă din Europa. Odată cu creșterea decretelor împotriva evreilor din Rusia, sinagoga a fost închisă și anexată de sovietici.
De atunci, timp de aproape un secol, sunetul rugăciunilor și al învățăturii nu s-a mai auzit din marea sinagogă care odinioară avea o mie de locuri.
După aproape două decenii de eforturi, rabinul orașului și emisar al lui Lubavitcher Rebbe, Rabinul Shlomo Deitch, a reușit să obțină restituirea clădirii comunității evreiești și să obțină autorizațiile și planurile necesare pentru a readuce clădirea magnifică la gloria de odinioară.
În cadrul unei ceremonii emoționante și impresionante, condusă de Rabinul Șef al Rusiei, Rav Berel Lazar Shlita – care a muncit din greu pentru acest moment timp de mulți ani – a fost pusă piatra de temelie pentru restaurarea care va dura aproximativ doi ani.
Renovările vor include reconstrucția sălii principale, precum și a altor părți ale clădirii, care vor fi folosite de comunitatea evreiască pentru continuarea programelor educaționale și a tuturor domeniilor vieții evreiești. Centrul renovat este programat să se deschidă chiar la timp pentru cea de-a 120-a aniversare de la construcția sa inițială, spre marea bucurie a mii de evrei din Samara.
La eveniment, care a fost analizat de presa locală și a primit multă publicitate, au participat guvernatorul orașului Samara și al districtelor sale, lideri ai comunității, prieteni și susținători care s-au angajat să participe la proiect, precum și numeroși invitați. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: