SUA: Un nou studiu arată un risc “substanțial” de boală pe termen lung la supraviețuitorii COVID

Un nou studiu oferă dovezi suplimentare cu privire la ceea ce este cunoscut sub numele de “long COVID” – consecințele pe termen lung asupra sănătății ale infecției cu Covid-19 – pe baza unei analize a peste șase milioane de persoane pe parcursul a aproximativ nouă luni în 2020 și 2021.

Studiul a fost condus de Dr. Al-Aly, director al Centrului de epidemiologie clinică din cadrul Veterans Affairs St. Louis Health Care System, și a utilizat pentru datele sale bazele de date electronice de asistență medicală ale Departamentului de veterani al SUA.
Pentru a se concentra exclusiv pe “COVID long”, au fost incluși în studiu doar acei veterani care au supraviețuit peste 30 de zile de la diagnosticarea coronavirusului.
În total, au fost urmăriți 151.195 de veterani cu un test Covid-19 pozitiv între 1 martie 2020 și 15 ianuarie 2021, alături de 3.670.087 de veterani fără un astfel de diagnostic (precum și 3.656.337 de veterani care s-au întâlnit cu VA cu câțiva ani înainte de epidemie, ca grup de control istoric).
Cercetătorii au identificat o serie de evenimente cardiovasculare pentru a le studia, iar rezultatele au indicat că “riscul și povara de un an a bolilor cardiovasculare la supraviețuitorii Covid-19 acut sunt substanțiale”.
Mai exact, supraviețuitorii COVID par să aibă un risc crescut de a suferi accidente vasculare cerebrale, disritmii cardiace, boli cardiace inflamatorii și diverse tulburări cardiovasculare și de altă natură, inclusiv insuficiență cardiacă, stop cardiac, embolii și tromboze.
Cercetătorii au observat că cei care au suferit de cazuri mai grave de COVID în faza acută au avut, de asemenea, un COVID mai sever pe termen lung, deși “riscul și povara bolilor cardiovasculare au fost evidente chiar și în rândul celor al căror COVID-19 acut nu a necesitat spitalizare”.
Aceștia au recomandat ca “strategiile de îngrijire a persoanelor care au supraviețuit episodului acut de COVID-19 să includă atenția acordată sănătății și bolilor cardiovasculare”.
Aceștia au adăugat că “mecanismele care stau la baza asocierii dintre COVID-19 și dezvoltarea bolilor cardiovasculare în faza post-acută a bolii nu sunt în întregime clare”, formulând o serie de sugestii din punct de vedere medical, dar observând, în același timp, că “efectele indirecte, inclusiv schimbările în mediul contextual mai larg, sociale (de ex. izolarea, carantina, reducerea contactelor sociale și singurătatea), economice (de exemplu, dificultăți financiare datorate pierderii complete sau reducerii veniturilor) și comportamentale (de exemplu, modificări ale obiceiurilor alimentare și ale activității fizice), experiențele trăite de traumă și durere (din cauza evenimentelor legate de pandemie) care pot fi experimentate în mod diferențiat de persoanele cu COVID-19 pot, de asemenea, să influențeze rezultatele lor cardiovasculare”. (Anima News)

Please follow and like us:
Please follow and like us:
Pin Share

Lasă un răspuns

RSS
Follow by Email
error: Conținutul este protejat !! (Content is protected !!)
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
Share via
Copy link
Powered by Social Snap
%d blogeri au apreciat: