Fost nazist, în vârstă de 100 de ani, acuzat că a fost complice la 3.518 crime

Un bărbat german în vârstă de 100 de ani este acuzat de complicitate la un număr impresionant de 3.518 crime, procurorii susținând că a servit ca gardian al unui lagăr de concentrare în urmă cu peste șapte decenii.

Identificat ca Josef S, bărbatul se crede că a fost membru al aripii paramilitare a partidului nazist și ar fi lucrat în lagărul de concentrare Sachsenhausen între 1942 și 1945.
Lagărul a fost locul în care au fost împușcați în masă prizonieri de război sovietici, precum și unde au fost gazați evrei, disidenți politici și alte persoane cu ajutorul Zyklon B.
“Acuzatul a sprijinit acest lucru cu bună știință și de bunăvoie – cel puțin prin îndeplinirea conștiincioasă a sarcinilor de pază, care erau perfect integrate în regimul de ucidere”, a susținut procurorul Cyrill Klement.
Printre reclamanții în procesul împotriva lui Josef S se numără supraviețuitori ai lagărului și rude ale celor care au pierit acolo.
O parte dintre reclamanți au luat cuvântul la deschiderea procesului, declarând presei că vârsta înaintată a acuzatului nu ar trebui să influențeze dacă acesta ar trebui sau nu să fie tras la răspundere pentru presupusele sale crime.
“Crima nu este un destin; nu este o crimă care poate fi ștearsă legal de timp”, a declarat pentru „Berliner Zeitung”, Christoffel Heijer, fiul unui luptător olandez din rezistență ucis la Sachsenhuasen.
Leon Schwarzbaum, un supraviețuitor evreu în vârstă de 100 de ani al lagărului, a declarat pentru agenția germană de știri dpa că este important ca Josef S să se confrunte cu justiția.
“Acesta este ultimul proces pentru prietenii mei, cunoștințele și cei dragi mie care au fost uciși, în care ultimul vinovat mai poate fi condamnat – sperăm”.
Avocatul acuzatului a declarat că nu va comenta acuzațiile, părând să sugereze că bărbatul în vârstă nu-și poate aminti acțiunile sale în perioada respectivă.
Vicepreședintele executiv al Comitetului Auschwitz, Christoph Heubner, și-a exprimat scepticismul cu privire la această declarație.
“L-am găsit pe [Josef S] surprinzător de robust și prezent. El ar avea puterea de a-și cere scuze și ar avea, de asemenea, puterea de a-și aminti”, a declarat Heubner presei adunate în afara sălii de judecată.
“Cu toate acestea, este evident că nu vrea să-și amintească, iar pentru supraviețuitorii lagărelor și pentru rudele celor uciși care au venit aici pentru a auzi un adevăr spus, acest lucru înseamnă încă o dată o respingere, o denigrare și o confruntare cu tăcerea continuă a SS.” (Anima News)

Lasă un răspuns