Proteste violente în Italia, față de certificatul verde. Cum privesc românii de acolo situația? / Ovidiu Burdușa: Românii din Italia respectă regulile

Autor: Mircea Oprea / RFI

Poliţia italiană a folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene în weekend pentru a risipi sute de protestatari care au manifestat la Roma împotriva deciziei Guvernului – o premieră în Europa – de a face certificatul verde Covid obligatoriu pentru toţi lucrătorii, de la stat și de la privat.
Măsura este programată să intre în vigoare pe 15 octombrie.
Ovidiu Burdușa este patron al unui hotel în Roma. RFI l-a întrebat cum primesc românii de acolo vestea obligativității certificatului verde Covid.

Angajații care nu vor avea asupra lor în momentul venirii la serviciu nu vor fi lăsați să intre și vor fi considerați absenți nejustificați, se explică în normele de aplicare ale decretului guvernamental din Italia.
Încălcarea obligației de a deține certificatul se pedepsește cu o amendă cuprinsă între 400 și 1.000 de euro și poate fi majorată în cazul falsificării documentului. În acest caz, se declanșează automat un dosar penal.
După cinci zile de absență nejustificată „relația de muncă este suspendată și nu sunt datorate salarii și alte taxe sau remunerații către angajat”, se precizează în document.

Ovidiu Burdușa: Românii din Italia respectă regulile

Ovidiu Burdușa: Noi ne desfășurăm activitatea în centrul

    istoric al Romei în industria ospitalității sau în industria zâmbetului, așa cum îmi place mie să-i spun. Din păcate, această criză ne-a făcut să renunțăm la o parte din personal. Am renunțat la mic dejun. Am renunțat la recepția deschisă 24 de ore. Această perioadă de criză ne-a făcut să pierdem aproape 80% din facturat dacă e să comparăm perioada 2020 cu perioada 2019.

    Reporter: Din ce știți, care e atitudinea românilor din Italia față de vaccinare și față de certificatul verde care va intra în vigoare în Italia de la 15 octombrie?

    OB: În Italia trăiește cea mai mare comunitate de români din afara granițelor. Avem 1.221.000 de români oficial în activele Institutului național de statistică italian, însă numărul lor este mult mai mare. Suntem undeva la 1.800.000 – 1.900.000 de români. Atitudinea pentru vaccinare, pentru a păstra aceste reguli pentru a nu împrăștia acest virus este una pozitivă. Românii respectă aceste reguli. Noi respectăm regulile. Italia este un model pentru vaccinare în Europa și în lume. Asta datorită a ceea ce am văzut că s-a întâmplat anul trecut la Bergamo în Lombardia. Au fost zeci de mii de morți. Asta te pune pe gânduri.

    Rep: În acest moment autoritățile române fac o paralelă cu evenimentele despre care amintiți și spun că în prezent România este acolo unde era Italia, în acel calvar din 2020.

    OB: Îmi aduc aminte. În acel moment eram secretar de stat. Conduceam departamentul românilor de pretutindeni, fostul minister al românilor de pretutindeni. Aveam zeci, sute de cereri pe oră care veneau din acea regiune, care veneau din toată diaspora. Lumea era disperată. Noi facem în continuare apel la populație să se vaccineze, să respecte regulile. Această pandemie a fost una nemiloasă, atât din punctul de vedere al vieților omenești care s-au pierdut, dar și din punct de vedere economic. Cum spuneam mai devreme, activez în industria zâmbetului din Italia. Această industrie a pierdut per total în toată Italia aproape 60 de miliarde de euro dacă comparăm perioada de încasări 2020 față de 2019.

    Rep: La RFI am vorbit foarte mult despre dezinformare și fake news în legătură cu pandemia și cu vaccinarea în ultima perioadă. Sunt chestiuni care sunt la baza acestei realități care plasează România la coada Europei în ceea ce privește ponderea populației vaccinate. În Italia, cum de nu a prins acest curent al dezinformării care în România are succes destul de mare, din nefericire? Iar urmările sunt cele despre care vorbeam.

    OB: Cred că acea experiență din Lombardia de anul trecut și-a făcut simțită prezența în toată Italia. Dacă vă aduceți aminte, acum câteva luni fostul premier al Italiei a fost chemat în fața justiției pentru că nu a gestionat bine aceasta situație. Totuși, italieni sunt un popor care respectă regulile. Nu sunt nemți, trebuie să recunoaștem acest lucru. Dar respectă aceste reguli care se impun în pandemie. Vă spuneam mai devreme că pierderile sunt și din punct de vedere economic. Dacă nu încercăm să respectăm aceste reguli, vă dați seama că această pandemie se prelungește. Toată lumea respectă regulile, masca este obligatorie în spațiile publice. Îmi aduc aminte că anul trecut când am venit acasă în metrou a intrat un domn care avea o mască ruptă. Nu a găsit altă mască. Eu am înțeles și i-am dat masca mea. Întotdeauna am o mască de rezervă. Dar lumea era foarte agitată în jurul nostru. Vă dați seama că era un singur caz.

    Rep: E o situație de la metroul italian?

    OB: Da, metroul din Roma. Aici s-a întâmplat. Lumea este foarte grijulie. Așteaptă cu nerăbdare să se termine această pandemie. Noi sperăm să se termine cât mai curând, chiar dacă unii analiști apreciază că suntem la distanță mare de terminarea acestei nenorociri. Dacă ne informăm corect din mijloacele oficiale, dacă îi ascultăm mai mult pe specialiști și nu pe politicieni, dintre care unii au interes ca să atragă pe turta lor capital electoral. Eu spun să ne informăm corect, să ascultăm specialiștii și să ne informăm direct de la sursă.

    Mircea Oprea / RFI

    Lasă un răspuns