Israel: A fost descoperit un uriaș sit de producție de vin, vechi de 1.500 de ani

Prese mari de vin, mii de fragmente de borcane, depozite vaste pentru stocarea producției: autoritățile israeliene au dezvăluit „cel mai mare” sit de producție de vin din perioada bizantină în sudul Israelului.

În ultimii doi ani, arheologii au efectuat săpături în Yavne, descoperind un vast sit de producție de vin care datează de 1.500 de ani.
Iar locul nu era o podgorie bucolică, ci o fabrică de vin, cu o producție anuală estimată la două milioane de litri presați la picior.
Echipa arheologică, condusă de Autoritatea Israeliană pentru Antichități, a descoperit cinci prese de vin de aproximativ 225 de metri pătrați pentru pisarea strugurilor, două cuve octogonale mari pentru recoltarea mustului și cuptoare de ceramică pentru arderea lutului din amforele alungite, cunoscute sub numele de „borcane Gaza”, în care era învechit vinul.
„Am fost surprinși să descoperim aici o fabrică sofisticată pentru a produce vin în cantități industriale”, au declarat arheologii Elie Hadad, Liat Nadav-Ziv și Jon Selingman, care au condus săpăturile, într-un comunicat comun.
La acea vreme, Fâșia Gaza și orașul adiacent Ashkelon din sudul Israelului, în apropiere de Yavne, erau cunoscute pentru calitatea vinurilor lor, care erau vândute în bazinul mediteranean.
Săpăturile au furnizat, de asemenea, dovezi ale unor prese de vin care datează de acum 2.300 de ani, pe vremea când Imperiul Persan achaemenid stăpânea o mare parte din Orientul Mijlociu, și astfel, potrivit arheologilor, au arătat o „continuitate” a unei industrii locale a vinului de-a lungul mai multor secole.
Complexul Yavne va fi „conservat” și va face parte dintr-un viitor parc arheologic accesibil publicului, a declarat Israel Antiquities. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: