ISRAELLUMEA DE AZIORIENTUL MIJLOCIU

SUA se așteaptă ca un alt stat arab să se alăture acordurilor Abraham

Departamentul de Stat al SUA se așteaptă ca cel puțin încă un stat arab să se alăture în viitorul apropiat Acordurilor Abraham, normalizând relațiile cu Israelul, potrivit unui raport publicat miercuri dimineață de Israel Hayom.

Raportul susținea că administrația Biden și-a intensificat eforturile în ultimele săptămâni pentru a profita de impulsul creat de Acordurile Abraham – semnate pentru prima dată în urmă cu un an -, ajungând la o serie de țări arabe, inclusiv Sudan, pentru a ajunge la un acord pentru normalizarea completă a relațiilor cu Israelul.
Sudanul, care a recunoscut recent Israelul, dar nu are relații diplomatice oficiale cu statul evreu, este o țintă principală pentru încercarea administrației de a extinde acordurile Abraham.
Ministrul israelian de Externe și prim-ministru supleant Yair Lapid (Yesh Atid) este așteptat să aibă joi o întâlnire trilaterală cu secretarul de stat american Antony Blinken și cu omologul său emiratez, Abdullah bin Zayed Al Nahyan, în cadrul unui eveniment care marchează aniversarea semnării Acordurilor Abraham.
De asemenea, Lapid are programată o întâlnire separată cu Blinken pentru a discuta despre eforturile de a aduce și alte state arabe în Acordurile Abraham.
Marți, Lapid s-a întâlnit cu vicepreședintele SUA, Kamala Harris, cu președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și cu alți lideri de rang înalt din Congres din ambele partide.
Potrivit unui raport publicat marți de Reuters, administrația Biden depune, de asemenea, eforturi pentru a utiliza acordurile Abraham pentru a relansa discuțiile dintre Israel și Autoritatea Palestiniană.
Oficialii Departamentului de Stat au subliniat că acordurile Abraham nu au fost un substitut pentru soluția celor două state între israelieni și arabii palestinieni.
“Continuăm să salutăm cooperarea economică dintre Israel și toate țările din regiune. Sperăm că normalizarea poate fi valorificată pentru a avansa progresul pe calea israeliano-palestiniană”, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat citat de Reuters. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d