Israel / Noul șef al Shin Bet: Evreii religioși sunt extremiști care caută să-i provoace pe arabi pe Muntele Templului cu rugăciunile lor

Ministrul israelian al Securității Publice, Omer Barlev, a anunțat că “status quo-ul” pe Muntele Templului “este în vigoare și va rămâne așa”.

“Poliția israeliană menține cu scrupulozitate status quo-ul pe Muntele Templului, care este sacru atât pentru evrei, cât și pentru musulmani. Poliția s-a străduit să protejeze status quo-ul – cu excepția unor circumstanțe excepționale – pe care le-a identificat rapid și împotriva cărora a acționat”, a declarat Barlev.
Status quo-ul în ceea ce privește Muntele Templului se bazează pe un firman (decret) al sultanului otoman Osman al III-lea din 1757, care a menținut împărțirea proprietății și a responsabilităților diferitelor locuri sfinte creștine.
Acest status quo a fost aplicat de Comisia de Conciliere a Națiunilor Unite în 1948 la nouă situri din Ierusalim și Betleem, care nu includeau Muntele Templului.
Status quo-ul nu a fost respectat după ce Iordania a preluat controlul asupra orașului vechi al Ierusalimului în 1948, iar evreilor li s-a interzis să viziteze oricare dintre locurile lor sfinte din oraș.
Legislația israeliană protejează drepturile universale la libertatea religioasă, inclusiv dreptul de a se închina în locurile sfinte.
Însă, în 1976, Înalta Curte a decis că acest drept poate fi restricționat de poliție din motive de securitate.
Muntele Templului este cel mai sfânt loc pentru evrei, deoarece aici se află cele două temple descrise în Biblie și se profețește că va fi locul unde va fi amplasat cel de-al treilea templu.
Unii musulmani cred că moscheea cu domuri gri de pe Muntele Templului este Moscheea Aqsa (moscheea mai îndepărtată), la care Mahomed a făcut o călătorie nocturnă magică. Majoritatea cercetătorilor musulmani susțin că Al-Aqsa se află în Al-Ju’ranah, lângă Mecca, Arabia Saudită.
În urmă cu douăsprezece zile, judecătorul Bilha Yahalom de la Tribunalul din Ierusalim a acceptat apelul activistului de pe Muntele Templului, rabinul Aryeh Lippo, împotriva interdicției de rugăciune impusă de poliție. Decizia a fost întâmpinată cu amenințări de violență din partea arabilor. Câteva zile mai târziu, un alt judecător a acceptat un apel al poliției și a anulat dreptul evreilor de a se ruga în locul lor cel mai sfânt.
Site-ul de știri în limba ebraică Walla a relatat că, potrivit unor surse Shin Bet, serviciul de securitate internă al Israelului, cunoscut și sub numele de Shabak, se teme că unele elemente ale dreptei evreiești care plănuiau să incite la violență arabă prin organizarea unui serviciu de rugăciune pe Muntele Templului.
Pe lângă faptul că operează împotriva amenințărilor din sectorul arab, Shin Bet conduce, de asemenea, un departament de contrainformații și de prevenire a subversiunii în sectorul evreiesc, cunoscut și sub numele de “departamentul evreiesc”, care operează împotriva elementelor de dreapta pe care le consideră amenințătoare.
Walla a mai relatat că agenții Shin Bet au afirmat că “elemente din lumea arabă și Turcia” încearcă să folosească astfel de acțiuni ale “extremiștilor evrei” pentru a escalada conflictul. (Anima News)

Lasă un răspuns