Israel: Limfomul este “cancerul tinerilor” / Cel mai frecvent diagnosticat tip de cancer / Ce trebuie să știi

Limfomul este unul dintre cele mai frecvent diagnosticate tipuri de cancer în rândul populației israeliene. Un raport din 2010 al Ministerului Sănătății a declarat că limfomul ocupă locul cinci în ceea ce privește apariția cancerului, reprezentând 5,6% din toate cancerele noi. (Cancerul de sân ocupă primul loc, urmat de cancerul intestinal/colorectal, de prostată și de plămâni).

Spre deosebire de multe tipuri de cancer care tind să se dezvolte odată cu vârsta, limfomul tinde să apară la tineri, de la naștere până la 19 ani. Limfomul este al treilea cel mai frecvent cancer, după leucemie și tumorile cerebrale.

Ce este limfomul?

La fel ca toate tipurile de cancer, limfomul apare, în esență, atunci când celulele cresc necontrolat. În acest caz, este vorba de celule limfocite produse în sistemul limfatic, dar, datorită funcției lor, acestea se găsesc și în alte locuri din organism, nu doar în sistemul limfatic.
Deoarece există mai multe tipuri de limfocite cu diferite stadii de maturitate, există, de asemenea, mai multe tipuri de limfom, în funcție de celulele implicate.
Limfoamele pot fi împărțite în două tipuri principale, Hodgkin și non-Hodgkin.
Acestea sunt, de asemenea, împărțite în mai multe subtipuri, dintre care unele sunt considerate “mai bune”, ceea ce înseamnă că sunt mai ușor de tratat și au rate de supraviețuire ridicate. Alții, însă, sunt agresivi.
Sistemul limfatic este format din canale și tuburi care lucrează împreună pentru a returna lichidul limfatic în fluxul sanguin.
Sistemul limfatic are o serie de funcții vitale legate de circulația sângelui, de sistemul digestiv și de sistemul imunitar.
Limfocitele sunt celule albe din sânge care luptă împotriva invadatorilor externi (viruși, bacterii, ciuperci etc.) care se infiltrează în organism.
Sistemul limfatic este asemănător cu sistemul sanguin prin faptul că este format din capilare și canale și funcționează în paralel cu acesta. Este un exces de lichid produs de diferite țesuturi ale corpului, pe lângă proteine, minerale, grăsimi și nutrienți, dar și deșeuri, cum ar fi celulele deteriorate, celulele canceroase și invadatorii infecțioși. Lichidul conține, de asemenea, limfocite.

Ganglionii limfatici: Glande asemănătoare unor fasole a căror funcție este de a filtra lichidul limfatic.
Unele dintre ligamente vor fi izolate, iar altele vor face parte dintr-un grup sau lanț de glande (cum ar fi la subsuoară, în zona inghinală sau la nivelul gâtului). Există aproximativ 600 de ganglioni limfatici răspândiți în tot corpul uman.

Vase limfatice: Vase mici care filtrează și conectează ganglionii limfatici și lichidul limfatic care trece prin ei.

Splina: Splina este un organ de mărimea unui pumn, situat în partea superioară stângă a abdomenului. Alături de stomac și în spatele coastelor stângi se află cel mai mare organ limfatic din organism. Splina stochează și filtrează sângele și produce, de asemenea, globule albe.

Simptome suspecte care sugerează un limfom

Un prim simptom este reprezentat de ganglionii limfatici înțepeniți și măriți, în special la nivelul gâtului, axilelor și inghinalului.
Fiți conștienți de faptul că nu toate glandele umflate înseamnă limfom.
Limfa drenează o mulțime de deșeuri din fluidele corpului, iar glandele mărite pot fi cauzate de un vaccin sau de o mușcătură de insectă.
Oboseala prelungită este un alt simptom, deși de obicei nu este vorba de limfom.
Dacă ați avut trei copii în decurs de cinci ani, probabil că acesta este motivul pentru care sunteți constant epuizată.
De asemenea, febră prelungită mai mult de două săptămâni, confirmată de un medic, pentru care nu există o explicație plauzibilă.

Alte simptome

* Transpirație bruscă și puternică noaptea
* Dificultăți de respirație
* Pierdere semnificativă și involuntară în greutate
* Mâncărime difuză pe tot corpul

Cum se diagnostichează limfomul?

În cazul în care se suspectează un limfom, se efectuează o serie de teste de diagnosticare. Un medic face un istoric medical/genetic complet, urmat de analize de sânge, imagistică (ultrasunete și tomografie computerizată).
O biopsie, prin care mai mulți ganglioni limfatici sunt îndepărtați și examinați de un patolog, va confirma diagnosticul și va determina tipul de limfom.

Cum se tratează limfomul?

Tratamentul este adaptat în funcție de tipul și stadiul bolii. Limfomul poate fi tratat cu terapii sistemice care afectează întregul organism, cum ar fi chimioterapia, terapiile biologice sau imunoterapia.
În alte cazuri, tratamentul țintit va fi administrat prin radioterapie.
Un transplant de măduvă osoasă sau de celule stem poate fi o opțiune de tratament pentru unii pacienți. Uneori este necesar să se utilizeze o combinație a acestor opțiuni de tratament. (Anima News)

Please follow and like us:
Please follow and like us:
Pin Share

Lasă un răspuns

RSS
Follow by Email
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: