ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELLUMEA DE AZIORIENTUL MIJLOCIU

Media: SUA împinge Arabia Saudită spre o normalizare cu Israelul

Administrația președintelui Joe Biden dorește să vadă un impuls pozitiv în Orientul Mijlociu – dacă nu pe pista israeliano-palestiniană, atunci în dezvoltarea acordurilor Abraham.

Washingtonul face presiuni asupra Arabiei Saudite pentru a se alătura acordurilor dintre Israel și statele arabe din Golful Persic.
Potrivit Wallanews, consilierul prezidențial pe probleme de securitate națională Jake Sullivan a ridicat această problemă în timpul unei întâlniri cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman, la 27 septembrie, la Riad.
Surse au declarat pentru publicație că prințul, care este liderul de facto al Arabiei Saudite, aflată sub conducerea regelui Salman al-Saud, în vârstă și bolnav, nu a respins ideea de normalizare cu Israelul.
În același timp, Sullivan i-a spus Riadului că acest proces va dura mult timp și au fost enumerate o serie de condiții pentru a se apropia de statul evreu.
Unele dintre cele mai importante se referă la îmbunătățirea relațiilor dintre SUA și regatul saudit. Anterior, ministrul de externe al Arabiei Saudite a declarat că nu va exista nicio normalizare.
Reamintim că, în noiembrie 2020, mass-media a raportat o întâlnire secretă între premierul Netanyahu și prințul moștenitor Mohammed bin Salman în provincia Tabuk din nord-vestul Arabiei Saudite. A participat și secretarul de stat american Mike Pompeo.
Fie că este adevărat sau nu, după înfrângerea lui Donald Trump în alegerile prezidențiale, Arabia Saudită a înghețat contactele în direcția israeliană.
Încă de la sfârșitul lunii noiembrie, Wall Street Journal a relatat că MBS (așa cum este cunoscut prințul moștenitor) dorește să aștepte și să folosească acordul de pace cu Israelul pentru a consolida relațiile cu administrația Biden.
Relațiile dintre Biden (și democrații în general) și Riad au fost tensionate din cauza poziției față de încălcările drepturilor omului în regat și, în special, din cauza asasinării jurnalistului Khashoggi, un opozant al regimului saudit.
Stabilirea de relații diplomatice între Ierusalim și custodele locurilor sfinte ale islamului, Riad, ar fi un „impuls” pentru normalizarea cu multe alte state arabe și musulmane. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: