Forțele armate sudaneze îl rețin pe prim-ministrul Abdallah Hamdok (minister)

Astăzi, luni, soldații i-au arestat pe liderii civili din Sudan, inclusiv pe primul ministru, în ceea ce activiștii pro-democrație consideră a fi o „lovitură de stat militară” în această țară din Africa de Est, unde uniunea postdictatură dintre autoritățile civile și cele militare a fost de scurtă durată.

„Majoritatea miniștrilor și a membrilor civili ai Consiliului de Suveranitate au fost arestați”, a precizat Ministerul Informațiilor, puține informații filtrând într-o țară în care internetul a fost tăiat și telecomunicațiile sunt din ce în ce mai nesigure.
Ei au fost duși de „forțele militare” către o destinație necunoscută și sunt reținuți, a adăugat comunicatul ministerului.
Sudanul trece printr-o tranziție precară, marcată de diviziuni politice și lupte pentru putere, de când armata l-a înlăturat pe fostul președinte Omar al-Bashir în aprilie 2019, după trei decenii la putere, sub presiunea unei uriașe mobilizări populare.
Din luna august a aceluiași an, țara a fost condusă de un Consiliu de Suveranitate format din jumătate civili și jumătate militari.
Dar, în ultimele zile, tensiunea a crescut între cele două tabere. La 16 octombrie, susținătorii pro-armată și-au instalat corturile în fața palatului prezidențial unde își au sediul autoritățile de tranziție, împărțite între civili și militari în funcție de tranziția care ar urma să se încheie în 2023.
În replică, la 21 octombrie, zeci de mii de pro-cetățeni au ieșit pe străzile diferitelor orașe ale țării într-un festival de bucurie pentru a „salva”, spun ei, „revoluția” lor, revolta care a pus capăt în 2019 dictaturii de 30 de ani a lui Omar al-Bashir.
De atunci, sit-in-ul pro-armată s-a extins și în alte locuri din Khartoum. Duminică dimineața, în prima zi a săptămânii, aceștia au blocat unul dintre podurile principale ale orașului, creând ambuteiaje masive în trafic. Iar seara, au ieșit din nou, arzând cauciucuri pe drum.
Față de acestea, Asociația Profesioniștilor, unul dintre vârfurile de lance ale revoltei din 2019, a făcut apel la susținătorii puterii civile la „nesupunere civilă” în fața unei „lovituri de stat militare violente”.
În urmă cu două zile, tabăra pro-civilă a avertizat asupra unei „lovituri de stat târâtoare” în cadrul unei conferințe de presă pe care o mică mulțime a încercat să o împiedice.
Conducerea țării ar trebui să fie încredințată civililor într-o primă etapă, înainte ca primele alegeri libere din ultimii 30 de ani să aibă loc la sfârșitul anului 2023. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: