Israel: Germania va aloca 5,3 milioane de euro în plus pe an supraviețuitorilor Holocaustului

Cabinetul ministerial israelian a aprobat în unanimitate, un acord între Israel și Germania prin care Berlinul va aloca 20 de milioane de shekeli (5,3 milioane de euro) în plus pe an pentru alocații lunare pentru aproximativ 3.700 de supraviețuitori ai Holocaustului.

Astfel, fiecare alocație va crește cu 100 de euro pe lună.
În plus, persoanele care suferă de demență sau de boala Alzheimer vor primi o plată anuală de 500 de euro pe lângă alocațiile lunare.
Ministrul israelian de Externe Yair Lapid a declarat că ratificarea acordului a fost „cea mai importantă” decizie luată de cabinet în cadrul reuniunii săptămânale.
„Statul Israel are o datorie istorică față de supraviețuitorii Holocaustului”, a scris el pe Twitter. „Misiunea noastră este de a le face ultimii ani de viață cât mai ușori posibil.”
Această evoluție vine după ce în 2019 a fost semnat un acord de principiu între guvernul israelian și ministerul german de Finanțe.
Finanțarea suplimentară a fost aprobată după ce Autoritatea israeliană pentru drepturile supraviețuitorilor Holocaustului, un organism guvernamental, a cerut Germaniei o creștere a bugetului pentru a face față condițiilor financiare și psihice din ce în ce mai dificile ale multor supraviețuitori, exacerbate de pandemia Covid-19.
Ministrul israelian pentru Egalitate Socială, Meirav Cohen, a explicat că numeroasele carantine succesive decretate de autorități pentru a limita pandemia în ultimul an și jumătate au „redeschis traume vechi la mulți supraviețuitori” care au îndurat o izolare similară în timpul războiului, când au fost forțați să se ascundă.
Un sondaj realizat în aprilie anul trecut cu ocazia Yom HaShoah (Ziua Holocaustului) a arătat că mai mult de jumătate dintre supraviețuitorii Holocaustului care trăiesc în Israel au primit ajutor alimentar, în timp ce mulți dintre ei nu au avut suficienți bani pentru a-și cumpăra ochelari sau aparate auditive.
Numărul supraviețuitorilor Holocaustului din Israel care au nevoie de asistență financiară a crescut în ultimii ani.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: