ISRAELMEDICINĂ / ȘTIINȚĂ

Israel: Universitatea Bar-Ilan dezvoltă o strategie moleculară pentru tratarea cancerului hematologic

Cercetătorii de la Universitatea Bar-Ilan din Israel au dezvăluit o nouă abordare terapeutică în lupta împotriva cancerului hematologic.

Noua metodă, dezvoltată de profesorul Mira Barda-Saad (foto) și de echipa sa de cercetare de la Facultatea de Științe ale vieții ”Mina și Everard Goodman”, implică atacarea proteinei citoscheletice, numită WASp, care are o condiție structurală unică în celulele canceroase hematologice active.
Echipa Bar-Ilan s-a concentrat pe distrugerea WASp în celulele maligne și a arătat că degradarea WASp ajută la distrugerea acestora.
Cercetarea lor a fost publicată recent în revista Nature Communications.
Până în prezent, implicarea WASp în cancer nu a fost pe deplin înțeleasă, dar se știe că se găsește în celulele canceroase într-o structură unică “deschisă” care permite identificarea și manipularea sa.
Pentru a deteriora citoscheletul celulei maligne, echipa de cercetare a căutat SMC (compuși cu molecule mici) care să degradeze compusul WASp în starea sa structurală “deschisă”.
Cu ajutorul unui dispozitiv dezvoltat de profesorul Yanai Ofran de la Bar-Ilan, în laboratorul profesorului Barda-Saad au fost identificate molecule mici care afectează efectiv celulele canceroase fără a reprezenta un risc prea mare pentru celulele sănătoase.
Studiul, care este în curs de desfășurare din 2015, cu finanțare de la Autoritatea pentru Inovare din Israel, ar putea oferi un răspuns la tipurile de cancere hematologice pentru care nu s-a găsit încă niciun tratament.
“Procesul este lung și anevoios, deoarece necesită o înțelegere profundă a modului în care funcționează celulele și a modului în care celulele canceroase diferă de celulele normale. În această cercetare, am folosit cunoștințele vaste pe care le-am dobândit pentru a concepe o strategie care poate fi pusă în practică”, a declarat profesorul Barda-Saad. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d