ISRAELLUMEA DE AZI

Cisiordania: 12 țări europene cer Israelului să renunțe la construirea a 3.000 de noi locuințe

Douăsprezece țări europene au îndemnat joi Israelul să renunțe la planurile sale de a construi 3.000 de noi locuințe pentru locuitorii din așezările evreiești din Iehuda și Shomron (Cisiordania), o măsură denunțată și de Statele Unite.

“Îndemnăm guvernul Israelului să revină asupra deciziei sale”, au declarat purtătorii de cuvânt ai celor 12 ministere de externe (Germania, Franța, Belgia, Spania, Italia, Polonia, Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca, Olanda și Irlanda) într-o declarație comună.
Aceștia și-au reiterat “opoziția fermă față de politica de extindere a coloniilor în teritoriile palestiniene ocupate, care constituie o încălcare a dreptului internațional și subminează eforturile depuse de Israel și palestinieni în vederea unei soluții bazate pe două state”.
Autorizațiile de construcție aprobate miercuri se referă la așezările evreiești din nordul și sudul Cisiordaniei.
Inițiativa a fost puternic criticată de Statele Unite chiar înainte de a fi aprobată de autoritățile israeliene.
Extinderea coloniilor este “total contrară eforturilor de a reduce tensiunile și de a asigura calmul și subminează perspectivele unei soluții cu două state”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d