ISRAELROMÂNI ÎN LUMEROMÂNIASTIL DE VIAȚĂ

Israelul și România trec la ora de iarnă

În noaptea de sâmbătă spre duminică (30-31.10.2021) Israelul și România trec la ora de iarnă, ceasul urmând a fi dat cu o oră înapoi.

Astfel, în Israel, ora 02:00 a.m. va deveni ora 01.00 am.1:00 p.m.
În România, ora 04.am va deveni ora 03.00 am.

Prin urmare, ziua de 31 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi a doua cea mai lungă zi a anului după cea din primăvară, când s-a trecut la ora de vară.
Ora de iarnă va dura 145 de zile.
În România, potrivit unui comunicat al CFR Călători, schimbarea orei nu modifică mersul trenurilor în vigoare.
O directivă europeană din 2001 reglementează schimbarea orei prin trecerea la ora de vară şi invers.
În majoritatea ţărilor europene, ceasurile se dau înapoi cu o oră pe 31 octombrie 2021, la ora 01:00 UTC. Deoarece Europa se întinde pe mai multe fusuri orare, schimbarea are loc la ore locale diferite. SUA vor reveni la ora iniţială la o săptămână după Europa, la 7 noiembrie 2021.
Mișcarea ceasului în funcție de anotimp are scopul de a produce o suprapunere cât mai mare posibil între orele de activitate umană și orele de lumină din timpul zilei și este acceptată în întreaga lume.
În Israel, legea ține cont de rugăciunile de dimineață și ale credincioșilor care sunt preocupați de profanarea Șabatului în seara de Șabat și de alte chestiuni religioase de halaha și tradiție, astfel încât perioada de vară în Israel este puțin mai scurtă decât in cele mai multe tari.
Modificarea în Israel a legii care a dus la prelungirea orei de vară a fost inițiată în 2010 de către douăzeci de parlamentari israelieni conduși de deputatul Nitzan Horowitz (Meretz), astăzi ministrul Sănătății.
Ora de vară reduce și numărul de accidente rutiere și permite publicul larg – muncitori, familii cu copii – să se bucure de o oră suplimentară de lumină în timpul lunilor lungi de vară.
Ora de vară a anului 2022 va începe aproximativ cinci luni mai târziu, pe 25 martie, la aproximativ o săptămână după Purim și aproximativ trei săptămâni înainte de Pesah.
Sistemul cu ora de vară/ ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970. Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.
Un proiect de lege, publicat în 2018, propunea ca anul 2021 să fie ultimul când statele membre ale UE şi ţările afiliate să urmeze schimbarea sezonieră a orei. În condiţiile actuale cazate de pandemia de coronavirus, negocierile nu au început încă în cadrul Consiliului European, ceea ce face foarte puţin probabil ca legea să se aplice după anul 2021. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: