ISRAELROMÂNIA

Adio, Aurel Vainer (VIDEO)

Astăzi, 2 noiembrie 2021, la Cimitirul Evreiesc ”Filantropia” din București s-au desfășurat funeraliile celui care a fost Aurel Vainer, președintele de onoare al Federației Comunităților Evreiești din România (FCER).

La funeralii, Garda Naţionala a tras salve.
Au participat şi au ţinut alocuţiuni Marcel Ciolacu, liderul PSD, ambasadorul Israelului, David Saranga, ambasadorul Germaniei, dr. Peer Gebauer, Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanu, reprezentatul PF Daniel, patriarhul BOR, reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale şi altor instituţii publice, oameni de cultură, figuri politice.
Vă prezentăm în continuare imagini și înregistrări video realizate de colaboratorul nostru Marian Cioceanu.

Conform comunicatului oficial postat pe site-ul FCER, Aurel Vainer s-a născut pe 10 ianuarie 1932, la Ștefănești, jud. Botoșani.
Devenit mai târziu doctor în economie, a fost, în primul rând, un om în adevăratul înțeles al cuvântului. Ein Mensch, cum îi plăcea să spună despre cei puțini, aleși la suflet, ca și el, care meritau acest calificativ.


Venea dintr-o familie evreiască pe care o pomenea adesea și de la care a moștenit dragostea pentru muncă, iubirea față de aproape, respectul față de demnitatea proprie și a celor din jur, pe care s-a străduit mereu să nu îi umilească, să nu îi strivească sub autoritatea sa. Când era sfătuit să țină seama de vârsta lui, anii adunându-se implacabil, îți răspundea întotdeauna: „Cât vrea Dumnezeu, vreau și eu”.


A avut o contribuție esențială la dezvoltarea vieții evreiești din România. A insistat asupra necesității de depune eforturi masive pentru renovarea sinagogilor, chiar și în localități în care nu mai trăiau evrei, spunând că sinagogile erau cea mai bună afirmare și confirmare istorică a existenței evreilor pe meleagurile românești.
A luptat cu toată puterea, în permanență, împotriva antisemitismului și a negaționismului Holocaustului, împotriva urii și a discriminării.


S-a dăruit întru totul punerii în lumină a contribuției evreilor la dezvoltarea științifică, artistică, tehnologică și socială a României și a dispus organizarea de evenimente culturale și editarea de cărți demonstrând participarea evreilor la războaiele duse de România pentru întregirea țării și a neamului.
A fost și un apreciat politician, membru al Camerei Deputaților din partea comunității evreiești. Și aici s-a remarcat și s-a impus datorită calităților sale umane, inteligenței, culturii, echilibrului și dorinței de a promova înțelegerea și conlucrarea, niciodată confruntarea.
Fără Aurel Vainer, lumea a devenit mai săracă, iar cei care au avut ocazia să îl cunoască și să lucreze cu el, au avut un privilegiu. Din păcate, Dumnezeu l-a chemat la El pe Aurel Vainer, iar noi, cei rămași, vom putea doar să ne întrebăm, din când în când, atunci când dăm de greu, ce ar fi făcut Aurel Vainer în respectiva situație.

Odihnească-se în pace! Să îi fie amintirea binecuvântată!

Lasă un răspuns

%d