Cade Ciucă în ambuscadă?

Ludovic Orban, un om politic căruia i se pot reproșa multe, mai puțin că ar fi neexperimentat, afirmă că da. Și îi bate obrazul generalului cu patru stele, care a condus armate ale oștirii române, că a fost incapabil să sesizeze cursa care i s-a întins. Calculele care se fac în aceste ore indică faptul că Ludovic Orban are dreptate. Dar aceste calcule pot fi doar aparente. Iar ambuscada, înșelătoare.

Nu mai durează mult. Vom putea anticipa, cu ocazia audierilor din comisiile Parlamentului, dacă statul subteran îl abandonează pe Ciucă. Și de fapt se întoarce împotriva președintelui Klaus Iohannis. Dacă ambuscada este sau nu înșelătoare. Dacă nu care cumva este pur și simplu un joc psihologic al unui militar, care se pretinde a fi – și poate chiar și este – suficient de experimentat, pentru a nu se lăsa prins într-o capcană politică. De ce cu ocazia audierilor?

La capătul audierilor candidaților de miniștri, aceștia vor primi sau nu note de trecere din partea senatorilor și deputaților. Dacă miniștrii cad rând pe rând la examenul din comisii, atunci e greu de presupus că guvernul Ciucă va trece. Nu are cum să treacă cu membrii cabinetului respinși. Ar fi împotriva oricărei logici. Dacă, în schimb, acești miniștri vor fi promovați, vom avea un prim indiciu extrem de important că statul subteran s-a pus pe treabă. Și întoarce în ultimul moment scorul. Pentru ca președintele Klaus Iohannis să aibă generalul său cu patru stele în poziția de premier. Și un nou „guvern al său”.

În caz contrar, după cum m-am aventurat să afirm mai sus, am putea trage pur și simplu concluzia că același stat subteran, care l-a susținut și l-a promovat în două rânduri pe Klaus Iohannis în poziția de președinte al României, l-a abandonat pentru a juca o altă carte. Numai că abandonul nu este în acest caz un abandon pur și simplu, executat de serviciile secrete. El se transformă într-o întoarcere a armelor. Ar putea fi un semnal că zilele lui Klaus Iohannis la Cotroceni sunt numărate. Sau, dacă nu, vom avea în continuare la Cotroceni un președinte castrat. Care va fi altoit cu un guvern ostil, astfel încât doar în stare de agonie Iohannis își va putea duce până la capăt mandatul.

Sorin Roșca Stănescu / corectnews.com

Lasă un răspuns