Primul zbor public israelian a aterizat în Arabia Saudită

Un avion privat israelian a aterizat astăzi, marți, la Riad, în Arabia Saudită, potrivit KAN news, fiind pentru prima dată când un zbor public din Israel a aterizat în Regatul Arabiei Saudite.

Vestea vine la doar o zi după ce primul zbor din Arabia Saudită a aterizat în Israel, în condițiile în care un avion 737 Royal Jet din Emiratele Arabe Unite a aterizat luni seara pe aeroportul Ben-Gurion.
Aceasta este cea mai recentă dintre îmbunătățirea legăturilor regionale pentru Israel: acordurile de normalizare a legăturilor cu patru națiuni – Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Maroc și Sudan – au fost realizate de la acordurile Abraham 2020.
Deși nu există în continuare zboruri comerciale între Arabia Saudită și Israel, întrucât cele două state nu au relații oficiale, zborurile reprezintă un progres considerabil în relațiile dintre Arabia Saudită și Israel, în condițiile în care ambele națiuni și-au deschis, în sfârșit, spațiile aeriene una față de cealaltă chiar anul trecut.
Înconjurată de națiuni care s-au confruntat cu Israelul în trecut, călătoriile aeriene gratuite nu sunt un lucru care să fie considerat de la sine înțeles în Israel.
Odată cu normalizarea în 2020 a legăturilor cu Bahrain, Sudan, Maroc și Emiratele Arabe Unite a fost și deschiderea spațiilor aeriene pentru zborurile israeliene, alături de anunțarea unor zboruri directe către Dubai, Maroc și Bahrain.
Înainte de deschiderea spațiului aerian saudit, avioanele El Al trebuiau să urmeze o rută lungă și sinuoasă până la Mumbai pentru a evita spațiul aerian saudit, adăugând aproximativ două ore la călătoria de la Tel Aviv și punând transportatorul israelian într-un dezavantaj uriaș față de concurenți, cărora li se permite să zboare direct. Exemple similare fac ca zborurile către unele localități de la Ben-Gurion să fie dificil de navigat și potențial periculoase. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: