ISRAELLUMEA DE AZIMAGAZINSocial - Economic

De ce este moneda israeliană, atât de puternică?

Patru factori care fac ca shekelul să se aprecieze, dar care țin Banca Israelului pe tușă.

Săptămâna trecută, shekelul (NIS – israel new shekel) s-a întărit puternic în raport cu principalele valute ale lumii. Față de dolarul american, a depășit bariera de 3,20 NIS, semnificativă din punct de vedere psihologic, cursul scăzând la sfârșitul săptămânii sub 3,16 NIS/$, în timp ce față de euro shekelul se află la cel mai ridicat nivel din ultimii douăzeci de ani.
În afară de starea pozitivă a economiei israeliene, există mai mulți factori care explică aprecierea shekelului din ultimii ani, dintre care unii au devenit și mai puternici în ultima vreme, pe măsură ce economia iese din cel de-al patrulea val al pandemiei Covid-19, iar programele de ajutor concepute pentru a sprijini economia în timpul pandemiei devin inutile și urmează să expire.

1. Așteptări mai mari privind o majorare a ratei dobânzii

Deși Banca Israelului se așteaptă ca, peste un an, dobânda sa cheie să se situeze în intervalul 0,1-0,25%, mai mare decât rata actuală de 0,1%, dar scăzută din perspectivă istorică, piața locală de obligațiuni ia în calcul așteptări de majorare a ratelor, ceea ce tinde să întărească shekelul în anticiparea unor mișcări mai mari de intrare de capital.
La stabilirea ratei dobânzii, Banca Israelului examinează rata de schimb efectivă, adică rata față de un coș de monede ale principalilor parteneri comerciali ai Israelului. Rata efectivă se află la un minim istoric, ceea ce înseamnă că shekelul este mai puternic decât a fost vreodată în raport cu monedele partenerilor comerciali ai Israelului.
Cu cât shekelul devine mai puternic față de coșul de valute, cu atât mai mică este suma în shekeli pe care exportatorii o primesc pentru produsele lor, astfel încât, dacă Banca Israelului dorește să continue să protejeze exportatorii, nivelul actual al shekelului este un semnal de alarmă.
Pe de altă parte, Banca Israelului nu se află sub nicio presiune pentru a crește ratele dobânzilor.
Spre deosebire de băncile centrale din alte țări, care și-au majorat ratele pentru a limita creșterea bruscă a inflației, Banca Israelului are mai mult spațiu de manevră înainte de a-și majora rata, deoarece inflația în Israel este mai mică, în principal pentru că shekelul puternic face ca bunurile importate să fie mai ieftine.
În plus, sursa actualei inflații a prețurilor se află mai degrabă în problemele de ofertă decât în cele de cerere, ceea ce înseamnă că o creștere a ratelor dobânzilor în acest moment ar fi de natură să sufoce activitatea economică și să ducă la șomaj.
Și ce se întâmplă cu exportatorii? Până acum, în acest an, exporturile nu au făcut decât să crească, în ciuda întăririi shekel-ului.

2. Investiții masive în interiorul țării

Aproape că nu trece o săptămână fără să nu se anunțe o ieșire a unei companii israeliene de tehnologie în valoare de zeci, dacă nu chiar sute de milioane de dolari. Mișcarea de capital în Israel ca urmare a achizițiilor de companii, mai ales în sectorul tehnologic, atrage după sine o creștere a cererii de shekeli, deoarece dolarii care ajung în Israel trebuie convertiți în moneda locală.
Anul trecut, investițiile directe intrate în economia israeliană au totalizat 24 de miliarde de dolari.
Pentru prima jumătate a acestui an, acestea au fost deja de 14 miliarde de dolari.
Dacă tendința persistă, investițiile interne din acest an vor depăși totalul de anul trecut.
Dar veștile bune ale unora sunt veștile proaste ale altora. Printre companiile care au făcut exituri se numără și exportatorii, inclusiv din sectorul tehnologic, care au fost prejudiciați de forța shekelului.
La începutul anului, în timpul celui de-al treilea blocaj, înalți directori ai companiilor de tehnologie au cerut Băncii Israelului să intervină pe piața valutară pentru a modera aprecierea shekelului și a evita prejudicii pentru acest sector.
De atunci, condițiile de fond s-au schimbat, deoarece atât economia locală, cât și cea globală și-au revenit puternic, iar exporturile au crescut puternic în ultimul an, în ciuda puterii shekelului.
Întrebarea este dacă Banca Israelului face distincție între exportatori atunci când vine vorba de a-i ajuta.

3. Banca Israelului a redus intervenția pe piața valutară

Deși Banca Israelului a cumpărat aproape 30 de miliarde de dolari de la începutul acestui an pentru a modera aprecierea shekelului, moneda locală s-a întărit cu 4% față de coșul de valute în această perioadă, ceea ce indică faptul că forțele de bază care susțin un shekel puternic sunt aici pentru a rămâne.
Programul conceput pentru a modera aprecierea shekelului pentru a ajuta exportatorii israelieni a atins suma stabilită, 30 de miliarde de dolari, deși ușa rămâne deschisă pentru intervenții suplimentare.

4. Creșterea piețelor globale de acțiuni

Investițiile instituțiilor financiare israeliene în acțiuni din SUA duc la o creștere a cererii de valută pe piața valutară locală. Atunci când piețele de peste ocean cresc, crește expunerea valutară a instituțiilor și, întrucât expunerea lor este deja ridicată, acestea tind să vândă valută străină
Săptămâna trecută, indicii principali de pe Wall Street au atins niveluri record. Până acum, în acest an, Nasdaq a crescut cu aproximativ 21%, iar Dow Jones cu 18,8%. S&P 500 a finalizat vineri o creștere de 24% de la începutul anului până în prezent.
În ultimul an, corelația dintre piața americană de acțiuni și cursul de schimb shekel-dolar a fost ridicată, iar această tendință nu este de așteptat să se schimbe în viitorul apropiat.
Prin urmare, principala întrebare este dacă Banca Israelului va reveni la intervenția pe piața valutară, în ciuda faptului că condițiile de fond din economie sunt mai bune decât erau în ianuarie, când Banca Israelului a lansat grandiosul său program de achiziție de valută. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: