ISRAEL

Ierusalim: Curtea Supremă ordonă exproprierea unor terenuri deținute de palestinieni

O parcare și o spălătorie de mașini deținute de arabi în cartierul Sheikh Jarrah din Ierusalimul de Est va fi evacuată, după ce Înalta Curte de Justiție a decis să respingă apelul acestora împotriva ordinelor de evacuare emise pentru a folosi terenul în scopuri publice.

Cazul se referă la un teren folosit ca parcare și spălătorie auto pe care Comitetul de planificare și construcție din Ierusalim a decis să îl aloce municipalității pentru construirea unei grădini publice și a unei alei adiacente unui hotel care urmează să fie construit în curând.
Conform legislației israeliene, terenurile private pot fi expropriate dacă sunt necesare pentru construirea de bunuri publice (parcuri, infrastructură sau clădiri).
Cazul asupra căruia s-a pronunțat Curtea Supremă nu are legătură cu cel al celor patru familii palestiniene care riscă să fie evacuate din casele lor din același cartier Sheikh Jarrah, în temeiul legii privind proprietățile care au aparținut evreilor înainte de 1948.
Ambele părți implicate în acest caz au respins un compromis propus de instanță.
Reacționând la decizia instanței de expropriere a parcării și a spălătoriei auto, liderul partidului Otzma Yehudit, Itamar Ben Gvir, a declarat că a fost un “pas necesar și acum a venit timpul să evacuăm și familiile din Sheikh Jarrah”.
Acest ultim caz a provocat o mare tensiune în cartier în luna mai, după ce Tribunalul districtual din Ierusalim a respins un apel împotriva deciziei de evacuare a mai multor locuitori palestinieni din cartier.
Instanța a hotărât că actualii rezidenți nu au plătit chiria necesară timp de mulți ani și nu au fost în măsură să respingă pretențiile evreilor israelieni asupra proprietăților.
De atunci, gruparea teroristă Hamas, aflată la putere în Fâșia Gaza, s-a folosit în mod repetat de acest caz pentru a exacerba tensiunile și pentru a-i incita pe palestinienii din capitală la violență. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d