SUA plasează compania israeliană NSO pe lista sa neagră

Washingtonul a anunțat miercuri că a adăugat NSO Group, compania israeliană care produce software-ul de spionaj Pegasus, pe lista sa de companii interzise pentru că reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a SUA, o măsură denunțată la Tel Aviv.

NSO s-a trezit expus în această vară, după ce investigațiile publicate de un consorțiu de 17 instituții media internaționale au dezvăluit că Pegasus ar fi spionat jurnaliști, politicieni, activiști sau lideri de afaceri din diverse țări, inclusiv pe președintele francez Emmanuel Macron.
Programele informatice „au permis guvernelor străine să ia măsuri represive dincolo de granițele lor (…) pentru a reduce la tăcere orice voce disidentă”, au precizat autoritățile americane într-un comunicat.
Grupul israelian s-a declarat „consternat” de această decizie și intenționează să o anuleze, a declarat un purtător de cuvânt al companiei cu sediul la Tel Aviv.
NSO are o „cartă etică riguroasă bazată pe valorile americane”, a spus el.
Odată instalat într-un telefon mobil, Pegasus poate spiona utilizatorul, accesând mesaje, date sau activând de la distanță dispozitivul pentru a capta sunet sau imagini.
„Statele Unite sunt hotărâte să utilizeze în mod agresiv controalele la export pentru a trage la răspundere companiile care dezvoltă, comercializează sau utilizează tehnologii în scopuri rău intenționate care amenință securitatea cibernetică a membrilor societății civile sau a guvernului, a disidenților și a organizațiilor cu sediul aici și în străinătate”, a declarat secretarul Gina Raimondo. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: