ISRAELRELIGIE

Ierusalim: Protestatari ultrareligioși s-au confruntat cu poliția în timpul slujbelor mișcării ”Femeile Zidului” (VIDEO)

Sute de protestatari ultrareligioși s-au ciocnit cu poliția în timp ce membrele mișcării ”Femeile Zidului” au ținut slujbe la Zidul Plângerii, vineri dimineața, în pofida faptului că parlamentarii care plănuiau să participe și să protesteze împotriva evenimentului și-au anulat vizitele după o solicitare lansată joi seara de președintele israelian Isaac Herzog.

“În urma solicitării președintelui, am anunțat că nu voi ajunge la Zidul Plângerii mâine dimineață”, a scris deputatul Gilad Kariv în cursul nopții pe Twitter.
“Încă o dată s-a arătat clar cine este partea care crede în compromis și negociabilitate și cine este partea energică și violentă. Femeile Zidului vor sosi mâine dimineață, așa cum este obiceiul lor pentru rugăciunile de Rosh Hodeș la Zidul Plângerii, și vom continua să le susținem, până când schița Zidului Plângerii va fi implementată pe deplin de către guvern”, a postat Kariv.

Deputatul Alon Tal a decis, de asemenea, să nu vină la slujbele de vineri.
După aceste anunțuri, parlamentarii ultrareligioși au decis să își anuleze planurile de a veni în piață pentru a se confrunta cu Femeile Zidului.
Poliția s-a confruntat cu directoarea generală a Femeilor Zidului, Yochi Rappaport, după ce aceasta a încercat să introducă ilegal un sul de Tora în secțiunea pentru femei din piața Zidului Plângerii.

Rabinul Zidului Plângerii, rav Shmuel Rabinowitz, și directorul general al Fundației pentru Patrimoniul Zidului Plângerii, Mordechai (Soli) Eliav, i-au mulțumit președintelui Herzog pentru eforturile sale de a-l împiedica pe Kariv să se alăture slujbelor, spunând că acest lucru a prevenit violențe mai mari.
Joi, liderul opoziției, Benjamin Netanyahu, a reluat pe Twitter un apel al liderului Shas, Arye Deri, de a zădărnici serviciul de rugăciune programat vineri de Femeile Zidului la Kotel, stârnind indignare.
Violențele au fost considerate probabile, în special din partea protestatarilor ortodocși, la locul sfânt în urma comentariilor lui Deri și a sprijinului lui Netanyahu.
Joi după-amiază, Deri a scris pe Twitter că el și alți 10 deputați vor merge la Kotel vineri dimineața și a făcut apel la “oricine pentru care Zidul Plângerii este important să se roage cu noi pentru ca, Doamne ferește, acest loc sfânt să nu fie profanat”.
Netanyahu a redistribuit tweet-ul lui Deri, ceea ce a dus la condamnarea acestuia de către liderii reformați și masoriți (conservatori) din Israel, precum și de către Femeia Zidului.
În același timp, Mordechai Eliav, directorul Fundației ”Western Wall Heritage”, care administrează situl și este, de asemenea, responsabilă de securitatea de acolo, a transmis o scrisoare comandantului poliției districtului Ierusalimului, Doron Turgeman, în care îi spunea că, având în vedere miile de protestatari așteptați la sit și implicarea parlamentarilor, organizația nu este responsabilă de asigurarea ordinii publice la sit vineri dimineața.
Reglementările adoptate de administratorul Zidului Plângerii, rabinul Shmuel Rabinowitz, împiedică pe oricine să aducă un sul de Tora, reglementare pe care a adoptat-o special pentru a împiedica Femeile Zidului să citească din Tora în cadrul slujbelor lor.
Kariv l-a condamnat pe Netanyahu pentru retweetul său, numindu-l “un ipocrit” și a lăsat să se înțeleagă că fostul prim-ministru a vorbit anterior într-o manieră depreciativă despre comportamentul ultrareligios la Zidul de Vest.
Șefa Mișcării Reformate din Israel, Anna Kislanski, a declarat că organizația “aude de eforturile fără precedent de a incita forțele politice și ortodoxe împotriva credincioșilor care doresc să se roage conform propriilor obiceiuri la Zidul Plângerii”.
“Cel care a depășit măsura, așa cum se întâmplă de obicei, este liderul opoziției, Benjamin Netanyahu, care știe foarte bine că majoritatea evreilor sunt asociați cu confesiunile evreiești liberale, dar, cu toate acestea, decide să continue abordarea distructivă pe care a început-o în calitate de prim-ministru, când a călcat în picioare acordul privind Zidul Plângerii, pe care el însuși l-a inițiat, din cauza presiunii ultraortodoxe”, a declarat Kislanski.
Directorul Mișcării Masorti din Israel, Rakefet Ginsburg, a cerut punerea imediată în aplicare a acordului Kotel, pe care Netanyahu l-a susținut inițial, care ar crea o secțiune de rugăciune egalitară recunoscută de stat la capătul sudic al Zidului Plângerii.
Ginsburg a declarat că violențele recente din lunile trecute de la acest loc, în timpul slujbelor Femeilor Zidului, ar fi trebuit să tragă un semnal de alarmă pentru factorii de decizie și a spus că acordul privind Zidul Plângerii trebuie să fie pus în aplicare pentru a evita violențele și chiar vărsarea de sânge acolo.
“Nu trebuie să așteptăm un incident violent pentru a trage lecțiile necesare. Aceasta este datoria noastră, ca lideri publici, să lucrăm pentru dialog și fac apel la toți liderii din toate confesiunile să se alăture acestui apel pentru o soluție și pentru calmarea atmosferei”, a declarat Ginsburg. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d