Israel: Parlamentul a adoptat bugetul pentru anul 2022

După un maraton de voturi, parlamentul israelian a adoptat vineri dimineața devreme bugetul de stat pe 2022, o victorie cheie pentru noua coaliție de guvernare condusă de premierul Naftali Bennett.

Deputații israelieni au început miercuri seară să voteze bugetul pe 2021, care a fost adoptat joi dimineață, iar apoi a urmat o nouă rundă de voturi care s-a încheiat cu adoptarea bugetului pe 2022, vineri, puțin după ora 03:00 (01:00 GMT), în Knesset, parlamentul israelian.

“După ani de haos, am format un guvern, am învins Delta (varianta) și acum, slavă Domnului, avem un buget pentru Israel”, a declarat premierul Bennett.
“În această seară am repus Israelul pe drumul cel bun. Există în sfârșit un buget”, a adăugat el pe Twitter.

Între decembrie 2018 și iunie 2021, Israelul a fost cufundat într-o criză politică fără precedent care a dus la patru alegeri anticipate. Parlamentarii nu au reușit să se pună de acord asupra unui buget.

Coaliția eterogenă (dreapta, centru, stânga, arabă) condusă de Naftali Bennett și actualul șef al diplomației Yair Lapid, a reușit în iunie să învingă guvernului lui Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv prim-ministru din istoria Israelului, punând capăt la trei ani de criză politică.

Noul guvern a decis să prezinte simultan bugetele pentru anii 2021 și 2022, votul asupra primului buget urmând să fie supus unui termen limită de 14 noiembrie. Dacă deputații nu ar fi adoptat bugetul pe 2021 până la acea dată, parlamentul s-ar fi dizolvat și ar fi fost convocate noi alegeri.

Dar, în cele din urmă, coaliția a reușit să adopte ambele proiecte, oferind Israelului un buget pentru prima dată în ultimii trei ani și îndepărtând spectrul unor noi alegeri.

Bugetele prevăd cheltuieli de 609 miliarde de shekeli (peste 167 de miliarde de euro) în 2021 și de 573 de miliarde (peste157 de miliarde de euro) în 2022, cu fonduri sporite pentru armată și fonduri pentru îmbunătățirea vieții de zi cu zi a minorității arabe. (Anima News)

Lasă un răspuns