Premierul irakian a supraviețuit unei tentative de asasinat

Premierul irakian, Mustafa al-Kadhimi (foto), a supraviețuit unei tentative de asasinat în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce drone înarmate au vizat reședința sa din Bagdad, relatează The Associated Press.

Doi oficiali irakieni au declarat pentru AP că șapte dintre gărzile de securitate ale lui al-Kadhimi au fost rănite în atac, dar premierul însuși nu a fost rănit.
“Sunt bine și mă aflu printre oamenii mei. Mulțumesc lui Dumnezeu”, a scris premierul pe Twitter la scurt timp după atac. El a făcut apel la calm și reținere, “de dragul Irakului”.
Ulterior, el a apărut la televiziune și a declarat: “Atacurile lașe cu rachete și drone nu construiesc patrii și nu construiesc un viitor”.
Într-o declarație, guvernul a declarat că o dronă încărcată cu explozibil a încercat să lovească locuința lui al-Kadhimi´.
Locuitorii din Bagdad au auzit sunetul unei explozii urmat de focuri de armă puternice din direcția Zonei Verzi, care găzduiește ambasade străine și birouri guvernamentale.

SUA au condamnat incidentul și și-au oferit asistența în cadrul anchetei.
“Acest act aparent de terorism, pe care îl condamnăm cu fermitate, a fost îndreptat împotriva inimii statului irakian”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.
Atacurile cu rachete au vizat în mod regulat bazele irakiene, precum și Zona Verde fortificată din Bagdad, unde se află ambasada SUA, de la eliminarea de către SUA a generalului iranian de rang înalt Qassem Soleimani în ianuarie anul trecut.
La sfârșitul lunii iunie, SUA au lansat atacuri aeriene împotriva a trei ținte despre care au spus că sunt folosite de grupuri pro-Iran în estul Siriei și vestul Irakului.
O zi mai târziu, milițiile pro-iraniene au tras mai multe obuze asupra unei baze americane din câmpul petrolier Al-Omar din estul Siriei, provocând pagube, dar fără victime.
Ulterior, o dronă a fost interceptată și doborâtă în apropierea ambasadei SUA din Bagdad. Sursele au declarat că drona nu a reușit să ajungă în incinta ambasadei. Nu s-au înregistrat răniți.
Apoi, o dronă încărcată cu explozibil a atacat aeroportul din Erbil, în nordul Irakului. Conform rapoartelor, drona ar fi vizat baza americană din incinta aeroportului. O zi mai târziu, două rachete au fost lansate asupra ambasadei SUA din interiorul Zonei Verzi din Bagdad. (Anima News)

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: