ISRAELLUMEA DE AZI

Cipru: 6 persoane acuzate fiindcă au plănuit un atac împotriva israelienilor

Autoritățile cipriote au înaintat acuzații împotriva a șase suspecți care ar fi plănuit să atace obiective israeliene pe insula mediteraneană.
Printre cei acuzați se numără principalul suspect, Orkhan Asadov, un cetățean azer în vârstă de 38 de ani. El și trei pakistanezi inculpați în acest caz sunt acuzați că intenționau să călătorească în Cipru pentru a comite atacuri teroriste.

Toți suspecții, cu excepția unuia, ar fi plănuit să ucidă cinci israelieni care trăiesc în Cipru, potrivit cotidianului Politis.
Marea majoritate a acuzațiilor din rechizitoriu îl vizează pe Asadov – inclusiv utilizarea de pașapoarte false și spălarea de bani. În rechizitoriu se afirmă că acesta a primit 40.000 de dolari la începutul acestui an pentru a comite acte de terorism.
Potrivit ”Politis”, Asadov le-a spus anchetatorilor – înainte de a fi reprezentat de un avocat – că a primit banii de la un bărbat numit doar “Mohammed” pentru a merge în Cipru și a intimida oameni de afaceri israelieni care îi datorau sume mari de bani.
Cu toate acestea, în telefonul lui Asadov ar fi fost găsite și imagini ale grupului terorist libanez Hezbollah.
Unul dintre suspecții pakistanezi, care ar fi ajutat la recrutarea celorlalți, este acuzat că are legături cu o miliție șiită pakistaneză susținută de Iran, care luptă în numele regimului al-Assad în războiul din Siria. Iranul și Hezbollahul sunt strâns legate de președintele sirian Bashar al-Assad.
Ziarul a precizat că unul dintre ceilalți suspecți avea cetățenie cipriotă, deoarece părinții săi emigraseră în această țară – articolul nu a precizat de unde erau aceștia. Nu existau informații care să permită identificarea celui de-al șaselea suspect.
Un judecător a dispus ca suspecții să rămână în arest până la sfârșitul procedurilor. Procesul ar trebui să înceapă la începutul lunii decembrie.
Informațiile despre presupusele atacuri planificate au fost publicate la începutul lunii octombrie, după ce Asadov a fost arestat sub suspiciunea că ar fi planificat un atac împotriva israelienilor. Asadov ar fi fost în posesia unei arme de foc și a unui amortizor de zgomot în momentul în care a fost arestat.
În timp ce guvernul israelian a declarat că atacul planificat este legat de “terorismul iranian”, oficialii ciprioți au respins anterior ideea implicării Teheranului.
Au existat informații potrivit cărora complotul ar fi fost îndreptat împotriva omului de afaceri israelian Teddy Sagi, deși autoritățile israeliene – și Sagi însuși – au negat că acesta ar fi fost vizat în mod special. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d