Idioții Europei

Un ziar important din Germania, în urmă cu câteva săptămâni, s-a făcut că analizează situația dramatică a României din perspectiva numărului record de oameni infectați și de morți. Și s-a exprimat referitor la români în sensul că sunt idioții Europei. Exact așa a scris semnatarul articolului, aprobat fiind de șefii lui și probabil aplaudat de sutele de mii de cititori. Și iată că vine reversul. În Germania se înregistrează cea mai înaltă rată de îmbolnăviri de la începutul pandemiei. Și noi acum ce să facem? Să spunem la rândul nostru că nemții sunt idioții Europei?

Că așa stau lucrurile în Germania, unde Guvernul se laudă că a reușit să vaccineze circa 80% dintre cetățeni, că, iată, acum acolo se înregistrează cea mai înaltă rată de infectări cu Covid de la debutul pandemiei și până în prezent, nu o spun eu, nu o spune nici europarlamentarul Cristian Terhes, care ne-a furnizat informația, ci una dintre cele mai importante agenții de știri din lume, Reuters, într-o analiză făcută publică pe data de 8 noiembrie. În timp ce în România, care în mod dramatic s-a imunizat în masă, prin infectarea care s-a produs tot în masă, acum pandemia stagnează și începe să scadă în intensitate, în Germania viitura abia urmează. Au fost românii idioții Europei? Sunt astăzi și vor fi mâine nemții idioții Europei? Nicidecum. Când un ziar important din Germania ne-a jignit într-un mod nemaiîntâlnit de la al Doilea Război Mondial încoace, niciun demnitar al statului român nu a tresărit. Nu a reacționat președintele Klaus Iohannis. Poate că i-a și convenit. După ce a vorbit despre Covid ca despre o simplă gripă, după ce mai târziu s-a lăudat cum că ar fi pus capăt pandemiei, în urma ședințelor pe care le-a tot făcut la Cotroceni pe această temă, după ce ne-a dat indicații de zeci de ori să ne spălăm pe mâini, să păstrăm distanța socială, să purtăm mască și mai nou să ne vaccinăm, după ce el însuși s-a preumblat zilele trecute prin Sibiu împreună cu prima doamnă a țării fără mască, deși masca era obligatorie prin lege, iată că președintele a tăcut și cred că a zis în sinea lui că e adevărat. Că românii chiar sunt niște idioți, fiindcă nu s-au vaccinat decât într-unul dintre cele mai mici procente din Europa. Deși, să ne amintim, a existat o vreme când și el și premierul mințeau de înghețau apele, afirmând contrariul. Cum că suntem fruntași pe ramură. Și fiindcă am amintit de premier, a tăcut și acesta. Nu a protestat sub nicio formă în numele Guvernului acestei țări, atrăgând părții germane atenția că jignirea adusă cetățenilor României este intolerabilă. Chiar dacă vine nu din partea unui oficial de la Berlin, ci din partea unui ziar. Cum adică? Premierul nostru guraliv, care se laudă necontenit cu false realizări, a fost incapabil să reacționeze, atunci când cetățenii pe care pretinde că-i reprezintă au fost insultați? Ministrul de Externe ce să facă? A tăcut și el. La fel ambasadorul României în Germania. A pus batista pe țambal. Dar cu opoziția cum rămâne? Și liderii partidelor din opoziție au tăcut. Și, ca să o spun pe aia dreaptă, cu excepția mea, a tăcut și presa. Oare trebuia să ni se facă tuturor rușine?

Acest val patru al pandemiei coboară acum vijelios dinspre țările nordice spre Europa Centrală. Și lovește năprasnic statele care s-au fălit cum că au cea mai înaltă rată de vaccinare. Și pretutindeni sunt identificate de către guverne fel de fel de cauze. Și niciunde guvernele nu recunosc că au greșit. Și mai ales nu recunosc unde au greșit. Să vă dau din nou un exemplu pe care nu îl inventez eu. Exemplul oferit de cei mai buni specialiști din Germania. Cum explică ei performanța negativă care deja a fost atinsă, în ciuda faptului că încă rata de infectare continuă să crească? Conform acestora, unul dintre motive este o șmecherie la care a recurs Guvernul Germaniei. Acolo testarea în masă era gratuită. Pentru a stimula vaccinarea, ce s-au gândit deștepții din Guvernul de la Berlin? Să desființeze gratuitatea testării. Iar astăzi experții susțin că renunțarea la testarea în masă este una dintre cauzele creșterii necontrolate a ratei de infectare. Probabil că așa e. Dar, în aceste condiții, sunt cetățenii Germaniei idioți? Sau idioți sunt cei care-i conduc și, în paranteză fie vorba, din motive politice, pentru că se tot căznesc să-și formeze o majoritate, au decis să relaxeze peste măsură restricțiile implementate până de curând?

Sunt idioți cetățenii României că s-au infectat și pentru o vreme au devenit campionii negativi ai Europei? Și că au murit pe capete? Vă răspund eu, în calitate de triplu injectat, dar și de persoană care se pronunță constant împotriva segregării celor care nu înțeleg că vaccinarea este necesară. În România, testarea nu a fost și nu este gratuită. Deși în multiple situații a fost și este obligatorie. Deși toți specialiștii au afirmat că testarea în masă este una dintre soluțiile identificării din vreme și tratării la timp a celor contaminați. Dacă românii ar fi fost testați, cum s-a întâmplat în Germania, până când un cap pătrat din Guvern a decis altfel, spitalele nu ar fi fost atât de pline cu cazuri grave și ar fi murit mult mai puțini dintre concetățenii noștri. Cât de vinovați sunt românii înșiși și cât de vinovate sunt autoritățile? Autoritățile cărora nu le-a păsat și care nu au procurat, cum se întâmplă în alte țări, medicamentele necesare, astfel încât Covidul să poată fi lovit la temelie încă din primele momente ale infectării. Sunt românii idioți că nu au găsit acele medicamente în farmacii și nici măcar în spitale? Sau autoritățile sunt idioate? Sunt idioți românii că, deși se știa că vine valul patru și că rata de vaccinare e scăzută, Guvernului nu i-a păsat de faptul că nu avem suficiente locuri la ATI și că le avem degeaba și pe cele pe care le avem, în condițiile în care spitalele nu se pot aproviziona cu oxigen? Cine e cu adevărat responsabil pentru toate deciziile contradictorii, multe dintre ele ilegale, adoptate de către Executiv? Cine e de vină că la nivelul politicii oficiale jucăm alba-neagra cu sistemul de învățământ și ne batem joc de copii?

Cine sunt adevărații idioți din România, din Germania și din alte state?

Sorin Rosca Stanescu / corectnews.com

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: