Cum se pregătește Israelul pentru tranziția ecologică

În câțiva ani, se așteaptă ca temperaturile din Israel să atingă 60 de grade în cele mai calde luni, dacă nu se iau măsuri eficiente până atunci.

Unii analiști consideră chiar că încălzirea globală este principala amenințare la adresa Israelului, cu mult înaintea Iranului, Hamas și Hezbollah.
Agenția de știri israeliană i24NEWS a intervievat mai mulți experți pentru a înțelege care sunt obiectivele tranziției ecologice și în ce măsură aceasta ar trebui să devină o prioritate națională.

Statul Israel este sărac în resurse naturale și energetice. Cea mai mare parte a energiei utilizate în prezent provine din combustibili fosili, cum ar fi petrolul și gazele naturale.
„Angajamentul Israelului de a-și reduce emisiile de gaze cu efect de seră până în 2050, anunțat de premierul Naftali Bennett la Glasgow, a venit târziu; dar acest obiectiv plasează Israelul pe calea deja urmată de Uniunea Europeană și Statele Unite, inițiatorii acestei tendințe. Există, totuși, o diferență uriașă între a promite și a acționa”, a declarat pentru i24NEWS dr. Toby Greene, lector senior la Departamentul de Studii Politice al Universității Bar Ilan, analist politic și cercetător specializat în Israel.

Conștientizarea israelienilor

În general, israelienii nu sunt, probabil, suficient de conștienți de amploarea pericolului și a amenințării pe care încălzirea globală o reprezintă pentru țară. În ultimii ani, au existat valuri de căldură majore în timpul verii, iar iarna inundațiile grave au provocat pagube considerabile.
„Există o conștientizare, dar nu este suficientă. Un raport al Ministerului Mediului arată că Israelul recunoaște schimbările climatice și necesitatea de a se pregăti pentru ele”, subliniază profesorul Mustafa Asfur, lector în domeniul științei și spațiului la Departamentul de Geografie și Studii de Mediu al Universității din orașul israelian Haifa.
Cu toate acestea, în Israel sunt exploatate multe alternative la sursele de combustibili fosili, dar țara nu a integrat încă aceste practici în politica sa de mediu.
„Raportul controlorului de stat indică faptul că nu a existat încă o schimbare în percepția politicii în această privință. 84% dintre organismele publice nu au niciun plan pentru a aborda această problemă. Israelul este una dintre puținele țări din lume care nu funcționează încă pe baza unui plan național bugetat și aprobat”, subliniază Mustafa Asfur.
Cu toate acestea, la conferința COP26 privind clima de la Glasgow, Naftali Bennett a anunțat că Israelul va dezvolta tehnologii avansate pentru a combate încălzirea globală, poziționând Israelul ca pionier pe scena internațională.
„Un număr din ce în ce mai mare de întreprinderi nou înființate utilizează resursele de apă, energie solară, producție de hidrogen și proteine alternative ale țării pentru a dezvolta tehnologii de ultimă oră”, a declarat Toby Greene.
Potrivit lui Greene, atingerea obiectivului de 30% din producția de energie regenerabilă până în 2030 va necesita o expansiune masivă și rapidă a energiei solare. Politicile sănătoase pot reduce drastic emisiile de gaze cu efect de seră prin prioritizarea producției de energie electrică bazată în întregime pe energie solară și eoliană.

Poziția Israelului pe scena internațională

Nu este un secret faptul că Israelul este în urma concurenților săi europeni și mondiali în ceea ce privește energia regenerabilă.
„Potrivit unui raport al Centrului de Cercetare și Informare al Knessetului, în 2019, rata de producție de energie regenerabilă a reprezentat doar 5% din consumul de electricitate. În 2020, aceasta a crescut la 6% – deci Ministerul Energiei nu a reușit să își atingă obiectivul de 10%”, a explicat profesorul Mustafa Asfur.
La sfârșitul anului 2019, 27,3% din energia pentru producerea de electricitate la nivel mondial provenea din energii regenerabile.
În Germania, această rată a fost de 46%, de 9 ori mai mare decât în Israel.
În Scoția, aproximativ 90,1% din energia electrică consumată provine din surse regenerabile.

Către o cooperare regională cu vecinii arabi?

Institutul Arava din Negev, fondat în 1996 după acordurile de pace cu Iordania, a stabilit o cooperare în domeniul energiei regenerabile cu Iordania, Fâșia Gaza, Autoritatea Palestiniană, Maroc și, în curând, cu Emiratele Arabe Unite.
Oferind programe de cercetare academică privind tranziția ecologică, agricultura, energia regenerabilă și tratarea apelor uzate, la care participă arabi israelieni, iordanieni, locuitori din Gaza, palestinieni și evrei israelieni, institutul își propune să dezvolte relațiile dintre Israel și vecinii săi arabi.
„Așa cum am văzut în cazul coronavirusului, o singură țară nu poate rezolva o amenințare de această amploare, așa că încercăm să influențăm cooperarea pentru a asigura stabilitatea pe termen lung în fața inamicului climatic”, a declarat Tarek Abu Hamed, directorul Institutului Arava.
În Shem și Gaza, Institutul a creat un sistem de tratare a apelor reziduale pentru a folosi apa în agricultură sau pentru a o face potabilă.
„Dacă ar avea loc o creștere bruscă a temperaturii, o pană de curent majoră sau un atac cibernetic, persoanele în vârstă ar fi primele victime și ar fi sute de morți, motiv pentru care cooperarea este vitală pentru Israel”, a avertizat Tarek Abu Hamed.
În opinia sa, Israelul și Iordania ar trebui să facă schimb de energii.
„Nord-estul Iordaniei este un deșert în care ar putea fi instalate câmpuri solare care ar putea furniza electricitate verde întregii regiuni. Astfel, Israelul ar da apă regatului și ar primi în schimb electricitate solară”, a spus el.

Un forum pentru diplomație

Pentru a transmite inițiativele actorilor de pe teren la cel mai înalt nivel al statului, Institutul Arava a creat un forum de diplomație. Diplomații israelieni și europeni propun guvernelor idei de cooperare și lucrează la proiecte pentru a promova împreună soluții împotriva încălzirii globale.
„Am construit două centre în Tel Aviv și Ramallah pentru a facilita aceste întâlniri. Proiectele climatice pe care dorim să le înființăm între Israel și Autoritatea Palestiniană vor promova, de asemenea, pacea în regiune”, a declarat Tarek Abu Hamed.
Pentru a răspunde provocării Israelului de a trece la un consum ecologic, generația tânără este sensibilizată la problemele de mediu încă din școala primară, datorită programelor Ministerului Educației, din care ecologia este parte integrantă.
Gilmor Keshet, director al Diviziei de Știință și Matematică din cadrul Ministerului Educației, spune: „Specialiștii ministerului dezvoltă conținuturi legate de încălzirea globală și le includ în formarea oferită profesorilor de la toate materiile”. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: