Ierusalim: Premierul israelian, democraților americani – Israelul nu va permite SUA să deschidă un consulat la Ierusalim

Premierul israelian Naftali Bennett le-ar fi spus membrilor democrați ai Congresului, aflați în vizită, că nu va permite Washingtonului să redeschidă consulatul american din Ierusalim.

Administrația președintelui american Joe Biden a promis că va redeschide misiunea diplomatică responsabilă din punct de vedere istoric de afacerile palestiniene. Consulatul a fost închis în 2019 de către președintele american de atunci, Donald Trump, iar personalul său a fost integrat în ambasada SUA, care a fost mutată de la Tel Aviv la Ierusalim cu un an mai devreme.
Misiunea avea sediul în Ierusalimul de Vest, cu un birou de servicii consulare în Ierusalimul de Est, pe care palestinienii îl revendică drept capitala viitorului lor stat.
Israelul trebuie să acrediteze consulul general pe care SUA îl trimite la Ierusalim, conform protocolului diplomatic.
Bennett a calificat planul drept „inacceptabil”, recunoscând în același timp sensibilitățile politice interne ale Partidului Democrat și promisiunea electorală a lui Biden față de alegătorii săi, a relatat site-ul de știri Axios, citând un oficial israelian anonim.
„Nu voi încerca să punctez politic pe această temă, dar poziția guvernului este că redeschiderea consulatului este inacceptabilă”, a declarat el în fața delegației Congresului în vizită, potrivit Axios.
„Problema consulatului a fost ridicată în fiecare dintre întâlnirile noastre”, a declarat șeful delegației, senatorul democrat Chris Coons, subliniind că „este important pentru SUA să continue să aibă un dialog deschis cu Autoritatea Palestiniană”.
Israelul sugerează în schimb ca americanii să deschidă acest consulat la Ramallah, actualul sediu al Autorității Palestiniene din Cisiordania. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: