Israel: Șhekelul a atins maximul ultimilor 25 de ani / Specialist: ”Un dezastru pentru economia israeliană”

Moneda israeliană, shekelul, a atins anul acesta cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani, depășind euro și dolarul.

Săptămâna trecută, cursul de schimb a atins cote record, un euro pentru 3,58 shekeli.
În februarie 2021, euro era echivalentul a aproape patru shekeli, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 9% în mai puțin de un an.
Creșterea shekel-ului se explică prin vitalitatea economiei naționale și prin investițiile străine, în special în sectorul de înaltă tehnologie.
Banca centrală israeliană a anunțat deja că va majora în curând dobânda cheie, ceea ce ar trebui să încurajeze și mai mult investițiile în țară.
Dacă în Israel, cetățenii profită de oportunitățile oferite de această reevaluare a monedei naționale pentru a face achiziții online sau pentru a călători la costuri mai mici, această apreciere puternică a shekelului nu prezintă doar avantaje.
Aceasta slăbește semnificativ economia israeliană, deja afectată de criza din domeniul sănătății. Aceasta penalizează în special companiile exportatoare, reducându-le competitivitatea, precum și sectorul de înaltă tehnologie, unde majoritatea contractelor sunt încheiate în dolari.
Sectorul turismului este cel mai afectat din cauza creșterii costului călătoriilor în Israel, chiar în momentul în care țara își redeschide granițele pentru străinii vaccinați împotriva coronavirusului, după mai bine de un an și jumătate de închidere.
“Întărirea shekelului în raport cu dolarul este un dezastru pentru economia israeliană. Aceasta slăbește inexorabil exporturile, a căror marjă medie de profit este în prezent de aproximativ 10%. Dacă situația va continua în această direcție, economia și shekel-ul se vor prăbuși în cele din urmă”, a declarat pentru publicația israeliană ”Maariv”, Marian Cohen, președintele Asociației Israel High-Tech. (Anima News)

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: