Jurnalistul Ciprian Apetrei – Un ambasador european al culturii românești

Ciprian Apetrei este profesor de filosofie și jurnalist, stabilit în Franța. Ca orice ploieștean, este pasionat de politică, fiind vicepreședintele PNL Franța.

Ziarist de excepție, mereu cu punctul pe ”I”, colaborează cu mai multe publicații din România.
Ciprian Apetrei este fondatorul platformelor independende de jurnalism Marginalia și RoZoom Press.
Este autorul volumului de povestiri ”L’Homme à sa fenêtre” (Cel de la geam) precum și al celei mai recente realizări „Povești călătoare”.

Această ultimă creație s-a constituit într-un succes extraordinar, Ciprian Apetrei aflându-se la ora actuală într-un lung turneu european de lansare a cărții sale în Spania, la Madrid și în Insulele Canare.

Debutul turneului spaniol a avut loc la Ambasada României la Madrid.
Vă prezentăm în continuare un reportaj video de la acest eveniment, realizat de postul Lira TV în cadrul emisiunii Mozaic Cultural.

 

 

Ciprian Apetrei împreună cu ES Gabriela Dancau, ambasadoarea României în Regatul Spaniei

Referindu-se la continuarea turneului său în Spania, Ciprian Apetrei a postat pe contul său Facebook: ”A două lansare în Spania a ”Poveștilor călătoare” a fost în Tenerife, Insulele Canare. Ne-am bucurat de o prezență numeroasă din partea autorităților locale din Adeje, care au subliniat similitudinile dintre emigrarile canariote de-a lungul timpului și cele românești. Primăria a fost printre organizatorii și promotorii acestui eveniment, pe care îl consideră important pentru înțelegerea locuitorilor insulei, care sunt veniți din alte părți ale lumii. Așteaptă cu nerăbdare traducerea în spaniola. Ne-au prins bine vorbele lor pline de empatie. ”Poveștile călătoare” sunt, într-adevăr, un exercițiu de cunoaștere, care ne ajută să ne înțelegem mai bine unii pe alții, dar și să înțelegem mai bine locurile în care am ajuns.
Lansarea a fost, în premieră, bilingvă, română și spaniolă. O traducere excenenta a fost asigurată de către d-na avocat Alina Elena Ramaru, consulul onorific al României în Insulele Canare.
Mulțumiri pentru organizare Primăriei din Adeje, Consulatul onorific al României din Gran Canaria și asociațiilor RumaCan și Carpatia-Danubius.
De asemenea, felictari și pentru moderarea ireproșabilă jurnalistului și artistului fotograf Constantin Pletosu”.

 


Dar călătoria nu s-a încheiat și Ciprian Apetrei notează: ”A treia lansarea spaniolă a Poveștilor călătoare a avut loc în Gran Canaria, la Consulatul onorific al României în Insulele Canare.
A plouat înainte, lucru rar pe aici. Un semn bun şi rodnic pentru acest proiect.
Publicul, român și spaniol, a fost și aici empatic și curios. Vocea Poveștilor se face ușor auzită și îmbie la dialog. Sper sa urmeze cat mai curand alte volume.
Am avut surpriza foarte placută a participării doamnei Katia Van Bockel Vanderschrieck, consulul onorific al Senegalului.
Mulțumiri pentru organizarea impecabilă doamnei consul Alina Elena Ramaru, pentru moderare jurnalistului Constantin Pletosu, iar pentru traducere Andreea Nicoleta Leurzeanu. Suntem peste tot acasă”.


Referindu-se la acest eveniment, d-na Katia Van Bockel Vanderschrieck a postat pe contul ei de Facebook: ”Am vorbit cu autorul într-o franceză perfectă despre un posibil proiect împreună”.
Concluzionând turneul în Spania al jurnalistului Ciprian Apetrei, ziarista Luminița Patrateanu a postat pe contul său Facebook:

Povesti călătoare cu miresme de… flamengo

✒Ieri, în Canare a căzut cortina unui eveniment itinerant, care a debutat în 5 noiembrie la Madrid și care a vizat o lansare de carte dedicată românilor călători pe Mapamond.
✒ Astfel, Ambasada noastră la Madrid a găzduit lansarea volumului intitulat “Povesti călătoare” semnat de Ciprian Apetrei, seara plină de emoții românești bucurîndu se de prezența distinsei doamne Ambasador, Gabriela Dancau.
✒ Și cum orice eveniment de înaltă clasă are nevoie de un moderator, nu întîmplător acesta a fost jurnalistul și artistul fotograf, Constantin Pletosu.
✒ Lucrarea lansată de scriitorul și jurnalistul Ciprian Apetrei absolvent de filozofie și stabilit în Bretania, (Franța) este o culegere de texte scrise de “români din lumea largă” și apărută sub egida editurii românești Minela – coordonator fiind însuși autorul cărții în cauză.
✒43 de povești din 18 țări, fiecare cu saga sa, incită interesul cititorilor la lectură, dar și al eroiilor săi, la identificarea acestora în paginile tiparite, însemnările legate de rezidență, de alegerea de a trăi și munci într-o cu totul altă țară, departe de România de obîrșie făcîndu-li-se astfel cunoscute lumii întregi.
✒ În paginile volumului lansat de curînd, sunt prezente și povești ale românilor din Spania, din Insulele Canare și unde, trăiește și muncește prietenul si colegul meu, jurnalistul Constantin Pletosu .
✒ Băcauanul de care sunt mîndră pentru toată migala profesională de care dă dovadă, de rîvna sa de a demonstra lumii că românii sunt oameni remarcabili, gazetarul care a crescut frumos atît în meserie, cît și în dăruirea față de semeni, cu un palmares minunat în trofee si relatări de evenimente unice, neostoitul Constantin Pletosu și-a oferit o fotografie de copertă plină de emoție și ilustrînd o fată care contemplă Vulcanul Teide. (O fi Andreia sau fiica lor?! )
✒ Și cum noi, românii avem un proverb, acela de a “trage pe turta noastră” ce e bun si frumos, cum altfel să nu spun că, băcauanul meu face cunoscută în Tenerife, în Regatul Spaniei, viața românească – de la informații, notiuni de istorie, de politică, evenimente culturale și sociale etc), prin agora sa virtuală, intitulată “Univers Românesc”, destinată conaționalilor noștri trăitori pe meleaguri iberice.
✒ Și cum poveștile sunt călătoare, aseară (sîmbătă, 13 noiembrie), cartea lui Ciprian Apetrei a poposit și în orașul Telde, la sediul Consulatului României în Insulele Canare, la doar trei zile de la lansarea în Tenerife și unde amfitrion a fost, de asemenea, dna av. Alina Elena Ramaru – Consul Onorific”.

Jurnalistul și scriitorul Ciprian Apetrei dovedește încă odată valoarea spiritului românesc, dragostea și respectul pentru dulcea limbă românească.
Un scriitor talentat, un jurnalist ancorat la pulsul zilei, un român de onoare al diasporei românești.

Nando Mario Varga 

Please follow and like us:
Please follow and like us:
Pin Share

Lasă un răspuns

RSS
Follow by Email
error: Conținutul este protejat !! (Content is protected !!)
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
Share via
Copy link
Powered by Social Snap
%d blogeri au apreciat: