Arestarea cuplului israelian în Turcia: Afirmațiile ministrului turc de Interne ar trebui să îgrijoreze Israelul

Declarația ministrului turc de Interne Suleiman Soilo cu privire la presupusele intenții ale lui Mordi și Natalie Oknin, care au fost arestați în Istanbul în urmă cu opt zile, ar trebui să îngrijoreze Israelul.

Soilo a spus că cei doi “nu au fotografiat doar casa lui Erdogan”, adăugând: “S-au concentrat asupra clădirii și au marcat-o. S-ar putea numi spionaj militar și politic, iar cine decide ce urmează este doar instanța”.
Ministrul turc de Interne este considerat un foarte înalt oficial turc și este, de asemenea, vicepreședintele Partidului Justiției și Dezvoltării, al cărui președinte este Erdogan. Alături de el în „bătălia succesiunii” se află și șeful Informațiilor naționale, Kan Fidan și ministrul Apărării, Holusi Akar.
Declarația lui Soilo complică lucrurile atunci când vine vorba de rezolvarea crizei. În practică, Turcia nu acceptă poziția Israelului conform căruia este vorba de un cuplu nevinovat și, la rândul ei, justifică arestarea și nu dorește să rezolve criza în liniște și în culise.
Un alt lucru îngrijorător în remarcile lui Soilo este menționarea instanței turcești, care ar putea întârzia soluționarea crizei, întrucât justiția turcă lucrează foarte lent.
Soilo, se estimează, a eliminat de la capitol posibilitatea rezolvării crizei pe căi umanitare.
Aceste lucruri indică faptul că turcii vor continua să-și întărească poziția acum și nu vor pune capăt acestei crize rapid.
Din punctul de vedere a lui Soilo, se pare că turcii sunt hotărâți să mențină afacerea pe ordinea de zi și să ajungă la eșalonul superior israelian.
Într-adevăr, Israelul se pregătește pentru posibilitatea de a chema în acțiune pe președintele Yitzhak Herzog. El este implicat în contacte în culise și, dacă va fi necesar, va vorbi cu președintele turc Erdogan.
Un alt indiciu în acest sens sunt dificultățile pe care turcii le-au creat pentru a efectua vizite consulare ale cuplului.
Timp de opt zile au împiedicat vizitarea cuplului de către reprezentanți consulari, încălcând Convenția de la Viena și Procedurile consulare. Dincolo de asta, ei s-au abținut și să actualizeze Israelul cu privire la arestarea în sine.
Abia ieri, marți, turcii au permis la doi diplomați israelieni să viziteze cuplul, care sunt închiși separat. Natalie Oknin a fost vizitată de consulul de la Istanbul Ronen Levy, iar Mored Oknin a fost vizitat de consulul general în Turcia, Udi Itam, cel mai înalt diplomat al Israelului la Istanbul, care de obicei nu face vizite consulare.
Diplomații israelieni s-au întâlnit și cu autoritățile închisorii pentru a se asigura că, cuplul va primi condiții adecvate.
Mai târziu, avocatul israelian Nir Jaslovitch a vizitat-o ​​și pe Natalie, cu care a stat de vorbă timp de trei ore printr-un geam de sticlă securizat și un tub.
Mordi și Natalie sunt ținuți în închisori aflate la o distanță de o oră și jumătate cu mașina una de celălaltă.
Oficialii israelieni care au fost la curent cu întâlnirile au spus că Mordi și Natalie sunt foarte triști, dar în general situația lor este rezonabilă.
Aseară (marți), cuplul a făcut recurs împotriva arestării lor. Se așteaptă ca o decizie în această privință să fie luată în termen de o săptămână până la 10 zile și va stabili dacă cei doi vor fi eliberați înapoi în Israel, ca alternativă la detenția în Turcia – sau deloc.
Decizia va fi luată de un judecător la o instanță locală, fără audiere în această privință.
În culise, sunt în desfășurare contacte între Israel și Turcia pentru a rezolva cazul.
Printre aceste contacte se numără președintele Yitzhak Herzog, primul ministru Naftali Bennett, ministrul de Externe Yair Lapid și șeful Mossad-ului Dedi Barnea.
Înalți oficiali implicați în problemă spun că Israelul face totul pentru ca afacerea să nu se complice și că lucrează pe mai multe canale.
În pofida contactelor politice și juridice, membrii familiei se pregătesc ca acțiunea de la Istanbul să dureze mai mult decât credeau, iar Shiraz Ben Harush, fiica Nataliei, care a fost arestată într-o excursie la sărbătorirea vârstei de 44 de ani, a postat un videoclip în care cere ajutor public în susținerea luptei. (Anima News)

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: