Israel, Iordania și Emiratele Arabe Unite vor semna un acord privind energia solară pentru apă desalinizată

Israelul, Iordania și Emiratele Arabe Unite vor semna săptămâna viitoare un acord pentru construirea unei centrale solare în deșertul iordanian, care va genera electricitate pentru Israel, în schimbul unei uzine de desalinizare în Israel care va furniza apă Iordaniei.

Potrivit site-ului de știri Walla, se așteaptă ca acordul să fie semnat în Dubai săptămâna viitoare, după luni de negocieri secrete între cele trei țări.
Agenția israeliană de știri Walla, care citează cinci oficiali israelieni familiarizați cu negocierile, afirmă că administrația Biden era, de asemenea, conștientă și implicată în acest proiect masiv.
Trimisul special al SUA pentru climă, John Kerry, s-ar fi întâlnit de mai multe ori cu ministrul israelian de Externe Yair Lapid și cu regele iordanian Abdullah al II-lea.
Kerry, ministrul israelian al Energiei, Karine Elharrar, ministrul iordanian al Apelor, Mohammed Al-Najjar, și trimisul special al Emiratelor Arabe Unite pentru schimbări climatice, Sultan Ahmed Al Jaber, sunt așteptați să participe la ceremonia de semnare a acordului.
În conformitate cu termenii acordului, o companie din Emiratele Arabe Unite va construi o centrală solară în Iordania, de la care Israelul va cumpăra energie electrică.
Se pare că acordul a fost discutat pentru prima dată la o întâlnire din septembrie între K. Elharrar și ambasada israeliană din Iordania. Elharrar și ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în Israel, Mohamed Al Khaja, în timpul discuțiilor privind modul în care Emiratele Arabe Unite pot contribui la negocierea viitoarelor acorduri regionale în urma acordurilor Abraham. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: