ISRAELLUMEA ARABĂMAGAZIN

Ierusalim: Ministrul Lapid cere închiderea birourilor teroriste Hamas din Istanbul / Desființarea unei rețele Hamas care planifica ample atacuri teroriste în Israel

În urma publicării oficiale a anunțului privind desființarea de către serviciile israeliene a unei rețele Hamas care planifica ample atacuri teroriste în Israel, ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, a cerut comunității internaționale să ia măsuri împotriva terorismului Hamas și să îl scoată în afara legii.

El a adăugat că „birourile Hamas din Istanbul trebuie să se închidă. Trebuie să prevenim aceste acte criminale de terorism împotriva cetățenilor israelieni oriunde și în orice condiții”.
În ultimele săptămâni, Serviciul General israelian de Securitate (GSS), în cooperare cu armata (Țahal) și poliția, a dezvăluit și dezmembrat o extinsă organizație teroristă Hamas, condusă de personalități de rang înalt Hamas din străinătate, care a operat în toată Cisiordania, cu scopul de a efectua atacuri în mai multe zone din Iehuda, Shomron și Ierusalim, inclusiv posibilitatea de a efectua atacuri de amploare în Israel.
GSS, Țahal și poliția israeliană au arestat peste 50 de agenți Hamas în Iehuda și Shomron, care au fost implicați în crearea infrastructurii teroriste și au confiscat fonduri, arme și echipamente pentru fabricarea explozivilor.


Operațiunea a fost finanțată și condusă de lideri Hamas conduși de Saleh Aruri, vicepreședinte al mișcării Hamas și șef al ”Spațiul Hagada” – un organism situat în străinătate care susține activitatea Hamas Motiva în Iehuda, Shomron și Ierusalim. Alături de Aruri se află și alți deportați, dintre care, unul dintre cei mai proeminenți este Zakaria Najib, inițial rezident al Ierusalimului de Est, unul dintre răpitorii regretatului soldat Nachshon Waxman. Najib a fost eliberat în acordul Shalit și lucrează pentru promovarea activității Hamas în Iehuda, Shomron.
Astfel, în 2019, a fost dezvăluită implicarea sa în planificarea unui atentat asupra personalităților israeliene. Zakaria a fost identificat ca fiind unul dintre oamenii cheie implicați în efortul de a stabili această infrastructură teroristă.
Pentru constituirea infrastructurii teroriste au fost recrutați activiști din diverse zone din Iehuda și Shomron – Ramallah, Hebron și Jenin, unul dintre principalii activiști care conduc înființarea infrastructurii în zonă fiind Hijazi Qawasma.
Qawasmeh, un cunoscut agent Hamas în vârstă de 37 de ani din Hebron, a fost arestat de mai multe ori în trecut pentru că a planificat atacuri teroriste.
Hijazi este membru al unei familii de agenți proeminenți ai Hamas, inclusiv Mahmoud Qawasmeh, care a fost deportat în acordul Shalit din Gaza și lucrează de acolo pentru a motiva activitățile Hamas în Iehuda și Shomron, lângă Ramallah.
Pentru a promova atacul, Hijazzi s-a întâlnit cu înalți oficiali din străinătate și a primit instrucțiuni pentru desfășurarea atacurilor. Mai târziu, sute de mii de șekeli i-au fost transferați pentru a-i motiva activitatea.
Hamza, care a fost arestat de mai multe ori în trecut pentru implicare în activitățile Hamas și planificarea atacurilor, s-a alăturat, de asemenea, efortului de a stabili infrastructura teroristă și l-a recrutat pe fratele său Ahmad Zahran, printre alți frați și membri ai familiei.
Aceste recrutări au fost operate prin fondurile pe care le-au primit din străinătate, pentru a obține arme și explozivi, confiscați în timpul operațiunilor de contracarare a infrastructurii.
La 26 septembrie, în timpul operațiunilor din satul Baidu pentru a contracara infrastructura, Ahmad Zahran, împreună cu alți doi agenți care lucrau cu el, a fost ucis în timpul unui schimb de focuri de armă cu forțele de securitate.

Localizarea și sechestrarea materialelor pentru asamblarea dispozitivelor explozive

Interogatoriile agenților Shin Bet au dus la activități pe teren în care au fost confiscate mai multe arme ale infrastructurii.
Printre altele, a fost confiscată o cantitate de explozivi potrivită pentru construcția a 3-4 centuri explozive.

Muhammad Abu al-Hassan, un agent Hamas din Burkin, și Aaa Ghani Khadour, un agent Hamas din Beit Sira, au fost identificați ca fiind principalele figuri în producția explozivilor.
Agenții Hamas din străinătate și Gaza își continuă eforturile de recrutare a rezidenților din Uniunea washington în favoarea activităților teroriste. Aceste eforturi includ fluxul continuu de finanțare într-o varietate de activități teroriste.
Una dintre cele mai proeminente implicate este Musa Dodin, expulzată din zona Ya’ayr, un apropiat asociat și mâna dreaptă a lui Saleh Arouri, care este implicată în intrarea de fonduri teroriste prin trimișii Hamas în Fâșia Gaza, activitate care a dus recent la zădărnicirea infrastructurii teroriste din zona Hebron.
Oficial senior Shin Bet: ”Aceasta este o dejucare amplă și semnificativă a unei infrastructuri teroriste periculoase care a planificat o serie de atacuri grave. Obiectivul activității teroriste intense a agenților Hamas în străinătate și în Gaza, este de a destabiliza zona, cu un cost greu pentru localnici.
Agenția de Securitate a Israelului, împreună cu armata și poliția, vor continua să se ocupe de eforturile Hamas de recrutare, cu scopul de a atinge toate elementele implicate în aceste eforturi și de a le contracara în avans”. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d