Dezvăluiri de ultimă oră: Arabia Saudită a exercitat presiuni să se anuleze acordul „electricitate pentru apă” dintre Israel, Iordania și Emiratele Arabe Unite

Guvernul Arabiei Saudite a făcut presiuni puternice asupra Emiratelor Arabe Unite pentru a anula acordul „electricitate pentru apă” semnat cu Israel și Iordania în Dubai. Doi înalți oficiali israelieni sunt implicați în chestiune și o altă sursă a fost actualizată cu privire la această problemă în detaliu.

Acordul a fost posibil datorită acordurilor Avraham, care au normalizat relațiile dintre Israel și Emiratele Arabe Unite.
La acord s-a ajuns în urma unor negocieri între părți, care au durat câteva luni, și este cel mai mare proiect de cooperare din regiune în domeniul climei și energiei regenerabile.
Persoana care a contribuit la promovarea acordului este trimisul pentru clima al administrației americane, John Kerry.
Oficialii israelieni au spus că atunci când saudiții au văzut știrea despre acord, au fost surprinși. Emiratele și iordanienii nu i-au actualizat în prealabil cu privire la această chestiune.
Saudiții au fost furioși că au fost lăsați în întuneric și au simțit că acordul a subminat viziunea „Orientului Mijlociu Verde”, lansată recent de prințul moștenitor saudit Muhammad bin Salman, în cadrul încercării saudite de a prelua conducerea în regiune în abordarea crizei climatice.
De asemenea, saudiții nu au aderat încă la acordurile avrahamice și nu întrețin relații diplomatice cu Israelul, așa că implicarea israeliană în proiect îi exclude automat din el.
În urma publicării, de către agenția de știri israeliană Walla, a știrii privind decizia de semnare a acordului, oficiali guvernamentali saudit foarte înalți și-au sunat omologii din Abu Dhabi și au cerut clarificări.
Oficialii saudiți au îndemnat Emiratele să se retragă din acordul cu Israelul și chiar au oferit un acord alternativ în care Arabia Saudită va înlocui Israelul în proiect.
Oficialii israelieni au spus că Emiratelor nu le-a plăcut presiunea saudită. Ei i-au informat pe Kerry, omologii lor din guvernul israelian și pe iordanieni cu privire la ceea ce se întâmplă.
Emiratele nu au vrut să anuleze acordul, dar pentru a-i liniști pe saudiți au căutat să ”îndulcească” textul acordului, astfel încât la ​​exterior să pară mai puțin obligatoriu. Oficialii israelieni au declarat agenției Walla că Israelul nu s-a opus la aceasta deoarece modificările nu au schimbat material acordul.
Ministrul israelian al Energiei, Karin Elharar și alți înalți oficiali din Ministerul Energiei au refuzat să comenteze detaliile din articol, dar nu le-au negat.
Oficialii din Emiratele Arabe Unite au refuzat să comenteze.
Ambasada Arabiei Saudite la Washington nu a răspuns încă întrebărilor pe această temă. (Anima News)

Lasă un răspuns