ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELORIENTUL MIJLOCIUSocial - Economic

Israelul și Iordania au semnat un amplu acord intermediat de Emiratele Arabe Unite pentru a schimba energie solară și apă

Israelul și Iordania au semnat cel mai mare acord de cooperare din istoria lor, care va prevedea construirea unei importante centrale solare în Regatul Hașemit pentru a genera energie electrică pentru Israel, în timp ce o uzină de desalinizare înființată în Israel va trimite apă în Iordania.

Acordul a fost intermediat de Emiratele Arabe Unite, care au găzduit o ceremonie de semnare în cadrul Expo Dubai.
La ceremonie au fost prezenți președintele Băncii de Dezvoltare a Emiratelor, Sultan Ahmed Al Jaber, și trimisul SUA pentru climă, John Kerry, care s-a implicat în obținerea acordului.
În cadrul acordului, Israelul va cumpăra energie solară de la instalația din Iordania, care va fi construită de o firmă din Emiratele Arabe Unite, iar Iordania va cumpăra apă de la instalația israeliană care va fi construită de-a lungul coastei mediteraneene.
Acordul a reprezentat cel mai recent produs secundar al acordului de normalizare a Acordurilor Abraham, semnat de Israel cu EAU anul trecut sub auspiciile administrației Trump.
Administrația Biden s-a angajat, de asemenea, să se bazeze pe aceste acorduri, rămânând însă ferm convinsă că acestea nu reprezintă un înlocuitor pentru pacea israeliano-palestiniană.
Se pare că acordul a fost abordat pentru prima dată în cadrul unei întâlniri din septembrie între ministrul Energiei, Karine Elharrar, și ambasadorul EAU în Israel, Mohamed Al Khaja, în timpul discuțiilor privind modul în care EAU poate contribui la medierea viitoarelor acorduri regionale în urma acordurilor Abraham. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: