Israel: Cu ocazia sărbătorii de Hanuca, președintele Isaac Herzog vorbește despre moștenirea comună a evreilor și musulmanilor din Hebron

Președintele israelian Isaac Herzog a aprins o lumânare în prima seară a sărbătorii evreiești de opt zile de Hanuka în orașul Hebron din Cisiordania (Iehuda și Shomron).

În cadrul unei ceremonii la Peștera Patriarhilor, un sanctuar venerat de evrei și musulmani ca fiind locul de odihnă al lui Avraam, Herzog a declarat că legătura evreilor cu orașul și cu mormântul este „dincolo de orice controversă”.
Conform lui, „legătura istorică a evreilor cu Hebron, cu mormântul patriarhului, cu moștenirea patriarhilor și matriarhilor este incontestabilă. Recunoașterea acestei legături trebuie să fie dincolo de orice controversă.”
Președintele israelian s-a referit, de asemenea, la moștenirea comună a evreilor și musulmanilor, în ciuda tensiunilor încă prezente în oraș, care s-au accentuat înainte de vizita sa.
„Nu veți fi de acord asupra tuturor lucrurilor, dar trebuie să ne amintim că ‘suntem cu toții fiii unui singur om'”, a spus el, potrivit unui comunicat al biroului său, citând Biblia.
„Cu toții avem rădăcini comune din această peșteră. Pe de altă parte, trebuie să ne amintim că rădăcinile noastre nu sunt singurele care se întorc în această peșteră. Mai ales astăzi, și mai ales aici, în acest spațiu sacru dedicat tuturor fiilor lui Avraam, trebuie să continuăm să visăm la pace, între toate credințele acestui pământ, și să condamnăm orice fel de ură sau violență”, a adăugat el.
În apropierea locului, zeci de activiști israelieni de stânga au protestat împotriva vizitei, cu pancarte în ebraică și engleză care acuzau Israelul de apartheid și cereau „alungarea întunericului”, cu referire la un celebru cântec pentru copii de Hanuka.
Anterior, ofițerii poliției de frontieră au intrat în conflict cu mai mulți palestinieni care veniseră să protesteze în fața Peșterii Patriarhilor împotriva vizitei lui Isaac Herzog.
În Hebron locuiesc câteva sute de israelieni, care trăiesc sub supraveghere strictă, înconjurați de aproape 200.000 de locuitori palestinieni. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: