Solidarizare în orb cu Radu Tudor și Arafat?

Cunoscuta vedetă de televiziune și coordonator al Antenei 3, Mihai Gâdea, în străinătate fiind, a avut o reacție pe care, sincer să fiu, aș fi avut-o și eu. Și chiar am avut-o de câteva ori când, redactor șef adjunct al „Evenimentului Zilei” fiind, Ion Cristoiu a tot insistat ca viitorul „expert militar” să fie dat afară. Se va întoarce Gâdea în țară , din câte știu eu azi, și sper să depășească această primă reacție. Și să analizeze acest caz la rece.
Dar care a fost acea primă reacție pe care o socotesc firească? A spus că Radu Tudor face parte din familia sa, iar cine îl atacă, îi atacă familia. Până la un punct, această primă reacție are în spate un raționament pe care îl înțeleg. Dar doar până la un punct. În cazul Radu Tudor, chestiunea este infinit mai complexă. Ea nu poate fi simplificată și redusă doar la statutul acestuia de vedetă a prestigiosului canal de televiziune. Din mai multe motive foarte ușor de înțeles. Primul este acela că Radu Tudor, așa cum se vede din toate dezvăluirile publicate în aceste zile, cu documente oficiale pe masă, este incompatibil. Face parte dintr-o veritabilă încrengătură căreia eu și alți jurnaliști de investigație îi spunem „caracatiță”, alcătuită din persoane care nu au nici în clin și nici în mânecă ceva de-a face cu performanta familie a Antenelor. Un jurnalist care nu slujește doar interesele redacției din care face parte, ci nenumărate alte interese, unele politice, altele financiare, altele de altă natură, devine incompatibil și în mod normal se autoexclude sau trebuie exclus din societatea de presă, pur și simplu pentru că îi aduce prejudicii de imagine. În acest sens, există nenumărate probe, care au fost deja oferte opiniei publice. Dar cea mai simplă dintre acestea este că, printre invitații frecvenți ai lui Radu Tudor, se află persoane cu totul și cu totul din afara postului, cum este, ca să dau un singur exemplu, Raed Arafat, căruia Radu Tudor le ridică mingea la fileu, le aduce elogii, fără însă a-i avertiza vreo secundă pe telespectatori că se află în relații de subordonare față de acestea sau de colaborare cu iz pecuniar.

Al doilea argument, și el demonstrat de acum, este că Radu Tudor a atacat indirect și în mod pervers colegi de breaslă în numele intereselor sale personale și nicidecum ale postului de televiziune. Forțându-i pe aceștia să riposteze. Mai ales atunci când au aflat, pe căi oficiale sau mai puțin oficiale, că Radu Tudor a participat activ la elaborarea unor liste negre de jurnaliști, care trebuiau atacați de diverse instituții, inclusiv de CNA, pentru simpla vină că au exprimat opinii critice la adresa lui Raed Arafat. A ascuns faptul că conduce un ONG, True Story Project, care a produs știri false despre mai mulți jurnaliști , printre care mă număr, invocându-se în mod neadevărat faptul că aceștia, adică noi, am fi autorii unor fake-news-uri. Dacă printre aceste victime ale poterei, organizate până de curând în secret de către Radu Tudor, se numără și colegi ai domniei sale din redacția Antena 3, este cu atât mai grav.

Nu am de gând sub nicio formă să intru în bucătăria internă a Antenei 3, care este gestionată de atâția ani cu bune rezultate de către Mihai Gâdea. Dar îi adresez rugămintea sau sugestia, cum vrea să o ia, ca odată revenit în țară să lectureze fie și pe diagonală ceea ce, în câteva zile, a devenit „dosarul Radu Tudor”. Un om pe care l-am susținut în întreaga mea carieră de jurnalist de la apariția „Evenimentului zilei” și până în urmă cu câteva zile și care m-a dezamăgit profund. La fel cum i-a dezamăgit sau chiar revoltat pe alți confrați din presă.

Please follow and like us:
Please follow and like us:
Pin Share

Lasă un răspuns

RSS
Follow by Email
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: