Trump: „Nu am mai vorbit cu Netanyahu de la alegerile din SUA. Să se ducă la dracu”

Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a spus că el crede că fostul premier Benjamin Netanyahu l-a tratat cu neloialitate, în pofida a tot ceea ce a făcut pentru el în cei patru ani petrecuți la Casa Albă. „Nu am mai vorbit cu el de la alegerile din SUA, dă-i drumul”, a spus Trump.

Trump l-a criticat aspru pe Netanyahu în două interviuri cu comentatorul politic al lui Walla!. Barak Ravid pentru noua sa carte „Trump’s Peace: The Abrahamic Agreements and the Revolution in the Middle East”. Momentul care a umplut paharul pentru fostul președinte american a fost faptul că Netanyahu l-a felicitat pe Joe Biden pentru victoria sa electorală, în timp ce Trump încă încerca să pună sub semnul întrebării rezultatele.

„Prima persoană care l-a felicitat pe Biden a fost Bibi Netanyahu”, a spus Trump într-un interviu de 90 de minute cu Ravid pe moșia sa din Florida în aprilie anul acesta, când se părea că Israelul se afla pe drumul spre cele cinci alegeri consecutive. “Omul pentru care am făcut mai mult decât am făcut pentru oricine altcineva cu care am lucrat… Bibi, ar fi putut sta pe loc. A făcut o greșeală teribilă”.
În timpul mandatului său de prim-ministru și în timpul ultimelor patru campanii electorale, Netanyahu și-a prezentat relația cu Trump, care era foarte popular în rândul publicului israelian, drept cartea sa de vizită și a folosit-o în propaganda electorală.
La vremea respectivă, partidul lui Bibi, Likud, a plasat în toată țara afișe imense prezentându-l pe Netanyahu alături de Trump sub sloganul „O altă ligă”.


Din motive politice interne, atât Netanyahu, cât și Trump au alimentat imaginea publică că relațiile lor sunt strânse și că nu există dispute între ei. Realitatea, conform interviului cu Trump, a fost cu totul alta.


Trump i-a recunoscut lui Ravid că a făcut diverse mișcări care l-ar fi ajutat pe Netanyahu să supraviețuiască politic ca prim-ministru, dar a simțit că nu a primit același tratament de la Netanyahu.
Unul dintre exemplele oferite de Trump a fost decizia sa de a recunoaște suveranitatea israeliană pe Podișul Golan cu câteva zile înainte de alegerile israeliene din aprilie 2019.
„A fost o afacere mare”, a spus Trump. „Oamenii mi-au spus că este un cadou în valoare de zece miliarde de dolari… L-am făcut înainte de alegeri – și l-a ajutat (pe Netanyahu) foarte mult. Poate că l-a ajutat să ajungă la egalitate. Adica ar fi pierdut alegerile in exclusivitate si datorita mea a ieșit la egalitate. A crescut foarte mult în sondaje după decizia privind Podișul Golan. A crescut cu 10% sau 15%”.
Este dificil de știut dacă decizia cu privire la Podișul Golan a avut un efect, așa cum susține Trump.
Ravid notează în cartea sa că, cu aproximativ o săptămână înainte de alegerile din aprilie 2019, a fost publicat un sondaj de către Institutul pentru Democrație din Israel care a arătat că 66% dintre cetățenii evrei credeau că recunoașterea americană a suveranității Israelului pe Podișul Golan ar întări poziția lui Netanyahu în alegeri.
De cel puțin cinci ori în timpul interviului, Trump a menționat că Netanyahu l-a felicitat pe Biden pentru un videoclip pe care l-a postat. El a spus că persoana care i-a arătat videoclipul a fost soția sa, Melania.
“Nimeni nu a făcut pentru Bibi mai mult decât mine. L-am iubit pe Bibi. Încă îl iubesc pe Bibi. Dar iubesc și loialitatea”, a spus Trump.
“Prima persoană care l-a felicitat pe Joe Biden a fost Bibi. Și nu numai că l-a felicitat, dar a făcut acest lucru într-un videoclip”, a subliniat fostul președinte american.
I-am spus lui Trump că Netanyahu nu a fost primul care l-a felicitat pe Biden. El și-a postat salutul la 12 ore după ce canalele de televiziune americane au anunțat victoria lui Biden și după ce mulți alți lideri au postat salutări.
„Bine, să presupunem că l-a salutat mai devreme decât majoritatea celorlalți”, a spus Trump. N-am mai vorbit cu el de atunci. Să se ducă la dracu”.
Trump a susținut în interviu că alți lideri mondiali, precum președintele rus Vladimir Putin sau președintele brazilian Jair Bolsonero, au așteptat cu felicitările pentru Baiden „pentru că au înțeles că alegerile au fost aranjate”. Netanyahu, a spus el, nu a așteptat.
„Înainte ca cerneala să se usuce, Bibi a postat un salut și încă a făcut-o într-un videoclip”, a spus Trump.
“El l-a felicitat pe Biden și a menționat marea lor prietenie. Nu aveau nicio prietenie. Pentru că dacă ar exista o astfel de prietenie, administrația Obama nu ar fi încheiat acordul nuclear cu Iranul. Și ghiciți ce – acum o vor face din nou (cu Iranul)”.
Ravid a vorbit din nou cu Trump în iulie anul trecut. Cu o lună mai devreme, Netanyahu a părăsit biroul primului ministru după 12 ani consecutivi, iar Naftali Bennett a depus jurământul în locul său.
„Îmi place de el, dar este în funcție de mult timp. Oamenii au fost foarte supărați pe el când l-a sunat primul pentru a-l felicita pe Biden”, a spus fostul președinte despre Netanyahu.
Trump a vorbit despre Netanyahu pe un ton ceva mai rafinat, dar după câteva minute a revenit la aceleași acuzații pe care le făcuse împotriva lui cu câteva luni în urmă.
Ravid i-a spus lui Trump că el a fost unul dintre cei care s-au supărat pe Netanyahu. “Da. Ca să fiu corect, nu am fost entuziasmat de asta”, a spus el.
„Nimeni, cu mici excepții, nu a făcut mai mult pentru Israel decât președintele Donald Trump. Uită-te la Golan”.
Trump a menționat că el crede că felicitările pentru Baiden au fost o dovadă de neloialitate față de el din partea lui Netanyahu.
“Nu numai că a sunat. A postat un videoclip groaznic. Părea că cerșește dragoste. Mi-am spus – uite, uite cum se schimbă lucrurile. Am fost dezamăgit. Până la urmă l-a afectat foarte tare în rândul publicului israelian. După cum știți, sunt foarte popular în rândul publicului israelian. „Cred că l-a rănit foarte mult”, a spus Trump. (Anima News)

Please follow and like us:
Please follow and like us:
Pin Share

Lasă un răspuns

RSS
Follow by Email
error: Conținutul este protejat !! (Content is protected !!)
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
Share via
Copy link
Powered by Social Snap
%d blogeri au apreciat: