Inedit: Un centru de limbă idiș în inima Stației centrale de autobuz din Tel Aviv

La etajul 5 al autogării din Tel Aviv (Tahana Merkazit Hahadasha), ascuns la capătul unui coridor din acest loc surprinzător și fascinant, Mendy Cahan a creat centrul “Yung Yidish tlv (foto)”. Această bibliotecă atemporală, care seamănă cu o peșteră secretă, conține zeci de mii de cărți, unele dintre ele vechi de aproape 100 de ani, într-o clădire dărăpănată și insalubră care este amenințată cu închiderea.

Originile lui “Yung Yidish

“Proiectul s-a născut la Ierusalim în 1990. Ca student, am început să colecționez cărți în idiș, iar apoi mi-am dat seama că nu exista un loc unde cititorii să găsească acest tip de materiale și asta m-a provocat, m-am gândit: cum rămâne cu transmiterea?”, a declarat Mendy Cahan pentru i24NEWS.
Împreună cu mai mulți voluntari din tot Israelul, Mendy colectează cărțile, majoritatea provenind din donații, în apartamentul său și apoi într-un subsol, care va deveni apoi centrul cultural “Yung Yidish Jerusalem”.

“Începând cu 1996, au fost organizate întâlniri, cursuri, evenimente muzicale și lecturi în jurul limbii idiș de mai multe ori pe săptămână, cu artiști veniți chiar și din străinătate. Când am văzut entuziasmul publicului, am înțeles că idișul trebuie să fie mai expus, la îndemâna tuturor, pentru că la acea vreme nimeni nu oferea acest tip de activitate”, a declarat Mendy Cahan pentru i24NEWS.

Un loc pitoresc care dezvăluie esența idișului

Ca urmare a succesului centrului din Ierusalim și a mărimii colecției sale de cărți, Mendy Cohen s-a mutat la Tel Aviv și a deschis în 2006 “Yung Yidish Tlv” în Stația de autobuze, care acum primește peste 10.000 de vizitatori pe an.
“Mulțumită unor prieteni, am ajuns la Tahana Merkazit Hahadasha. Când am deschis ușa acestui studio fără ferestre și fără electricitate, am știut imediat că era făcut pentru mine. Îmi plac locurile neobișnuite, pentru că aceasta este și esența idișului: trebuie să vii și să o găsești. Latura misterioasă și exotică trebuia păstrată, la fel ca acest loc”, a dezvăluit el pentru i24NEWS.


Miile de cărți sunt organizate în ordine alfabetică după autor și după gen sau temă. Există cărți de politică, despre Shoah, literatură, etnografie, literatură străină tradusă, precum și reviste, colecții de poezie, enciclopedii, ziare, discuri și partituri muzicale.
În fiecare săptămână au loc diverse activități la “Yung Yidish”, inclusiv concerte de muzică Klezmer în fiecare duminică (o tradiție muzicală instrumentală a evreilor ashkenazi care s-a dezvoltat încă din secolul al XV-lea) și ateliere de conversație în idiș.


Centrul primește subvenții în valoare de 10% din buget, dar este finanțat în mare parte de donatori.
“Nu am avut niciodată o problemă cu securitatea, este un loc foarte bine păzit. Publicul trebuie să înțeleagă cât de sigur este acest loc, chiar dacă nu este atrăgător”, spune Mendy, care visează să îl transforme într-un centru cultural idiș mondial, cu cărți traduse în toate limbile.

Cariera multiplă a lui Mendy Cahan

Născut în Anvers, Belgia, într-o familie ortodoxă modernă, Mendy s-a mutat, a o vârstă foarte fragedă, în Israel, unde a studiat literatura la Universitatea din Ierusalim. A devenit apoi actor și jurnalist și a predat în lumea idiș.â


Acest activist cultural joacă, de asemenea, în teatrul Gesher din Yaffo și în mai multe filme. Cel mai notabil este rolul pe care l-a avut în filmul austriac premiat ”Murer, Anatomia unui proces” din 2019, despre Holocaust.
Mendy Cahan filmează în prezent un serial pentru Netflix, care va fi lansat în 2022, despre viața evreiască și idiș în Anvers.

A doua cea mai mare autogară din lume amenințată cu demolarea

Viitorul “Yung Yidish” din gară este incert din cauza amenințării de închidere care planează asupra Tahana Merkazit Hahadasha.
Clădirea de șapte etaje, deschisă în 1993, ar urma să se închidă la începutul lunii decembrie din cauza zgomotului, a problemelor de sănătate și de siguranță, a anunțat ministrul transporturilor Merav Michaeli.
“Închiderea care ar fi trebuit să aibă loc pe 5 decembrie a fost amânată cu 30 de zile, dar cu siguranță va fi amânată pentru încă câteva luni sau chiar ani. Deocamdată, rămânem pe loc, nu avem alt loc planificat. În cel mai rău caz, vom depozita cărțile într-o cameră între timp”, a spus Mendy.
Tahana Merkazit Hahadasha se află în cartierul Neve Sheanan (Oaza celor binecuvântați), care a fost constituit în 1921 în sudul Tel Avivului, pe un teren deținut de municipalitatea Jaffa.


“În 1938, Tel Aviv avea peste 120.000 de locuitori, iar autobuzele începuseră să circule, așa că primăria a decis să le centralizeze, creând prima stație de autobuz cu compania Egged, care era inițial o cooperativă”, povestește Catherine Said, ghid și cofondator al Zaatar Israel Travel Experiences, pentru i24NEWS.
“În cele din urmă, Arie Piltz, un nou imigrant din Polonia, a fost cel care a cumpărat în 1920 terenul de lângă Tahana și a propus municipalității să construiască cea mai mare stație centrală din lume, împreună cu renumitul arhitect Ram Karmi, aceasta fiind de fapt a doua ca mărime după India.
Din 1967 până în 1976, fundațiile de beton au fost construite în conformitate cu arhitectura brutalismului (beton brut)”, adaugă ea.
Stația a fost inaugurată în august 1993, în prezența prim-ministrului Yitzhak Rabin și a primarului de atunci, Shlomo Lahat. (Anima News) 

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: