Mii de civili au fost uciși în urma atacurilor americane cu drone (media)

“Informațiile eronate” dezvăluite de noi documente ale Pentagonului au dus la moartea a mii de civili în loviturile cu drone favorizate din 2014 de armata americană în războiul împotriva grupărilor jihadiste din Afganistan, Irak și Siria.

“Războiul aerian american a fost marcat de informații defectuoase, lansări de rachete pripite și inexacte și moartea a mii de civili, mulți dintre ei copii”, a relatat The New York Times, potrivit a circa 1.300 de rapoarte obținute de ziarul american în baza Open Government Act (FOIA).
“Nici un singur raport nu concluzionează că a existat o conduită necorespunzătoare sau o acțiune disciplinară”, precizează ziarul, în timp ce, în cinci ani, armata americană a efectuat peste 50.000 de lovituri aeriene în Afganistan, Siria și Irak.
Aceasta a recunoscut că a ucis accidental 1.417 civili în lovituri aeriene în Siria și Irak începând din 2014. În Afganistan, cifra oficială este de 188 de civili uciși din 2018 până în prezent.
Ziarul citează în special cazul a 85 de persoane identificate de forțele speciale americane ca fiind luptători ai Statului Islamic în nordul Siriei, în timp ce ancheta New York Times arată că era vorba de120 de săteni.
Potrivit acestei surse, identificarea greșită a reprezentat 17% din incidente și a cauzat aproape o treime din decesele și rănile civililor.
Citat de New York Times, purtătorul de cuvânt al Centcom, maiorul Bill Urban, a precizat că, “chiar și cu cea mai bună tehnologie din lume, se mai întâmplă greșeli, fie din cauza dezinformării, fie din cauza interpretării greșite a informațiilor disponibile.
“Facem tot ce ne stă în putință pentru a evita să facem rău. Investigăm toate cazurile credibile. Și regretăm fiecare pierdere de vieți nevinovate”, a spus el. (Anima News)

Please follow and like us:
Please follow and like us:
Pin Share

Lasă un răspuns

RSS
Follow by Email
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: