Studiu cu rezultat ȘOCANT: Omicron este mult mai periculos decât Delta (Imperial College Londra)

Corespondetul Anima News, ziaristul Petru Clej, transmite: Omicron reduce în mare măsură imunitatea de la infecția anterioară sau de la două doze de vaccin și nu e mai puțin sever în simptome decât varianta Delta a Coronavirus, conform unui studiu al Imperial College Londra.

Noul raport al echipei de răspuns la COVID-19 de la Imperial College London estimează că riscul de reinfectare cu varianta Omicron este de 5,4 ori mai mare decât cel al variantei Delta. Aceasta înseamnă că protecția împotriva reinfectării cu Omicron oferită de infecția anterioară poate fi de până la 19%.
Cercetătorii au estimat răspândirea și evadarea imună a variantei Omicron în Anglia. Ei au folosit date de la Agenția de Securitate în Sănătate a Regatului Unit (UKHSA) și Serviciul Național de Sănătate (NHS) pentru toate cazurile SARS-CoV-2 confirmate prin test PCR din Anglia (unde locuiește 85% din populația UK) care au făcut un test COVID între 29 noiembrie și 11 decembrie 2021.


Studiul include persoane identificate ca având infecție cu Omicron din cauza eșecului țintei genei S (SGTF), precum și persoane cu date de genotip care au confirmat infecția cu Omicron.
În total, 196.463 de persoane fără eșecul țintei genei S (probabil să fie infectate cu o altă variantă) și 11.329 de cazuri cu aceasta (probabil să fie infectate cu Omicron) au fost incluse în analiza SGTF, precum și 122.063 cazuri Delta și 1.846 de cazuri Omicron în genotip analiză.
În primul rând, raportul analizează factorii asociați cu testarea pozitivă pentru Omicron în comparație cu cazurile non-Omicron (mai ales Delta). Rezultatele sugerează că proporția de Omicron dintre toate cazurile de COVID s-a dublat la fiecare 2 zile până pe 11 decembrie, estimată atât din eșecul țintă al genei S, cât și din datele genotipului. Pe baza acestor rezultate, ei estimează că numărul de reproducere (R – numărul de persoane infectate de o singură persoană) al lui Omicron a fost peste 3 în perioada studiată.
Distribuția Omicron în funcție de vârstă, regiune și etnie diferă în prezent semnificativ de Delta, cu vârsta între 18 și 29 de ani, rezidenți în regiunea Londrei și cei de etnie africană având rate semnificativ mai mari de infecție cu Omicron în comparație cu Delta. Londra este substanțial înaintea altor regiuni engleze în frecvența Omicron.
Transmiterea Omicron nu este încă distribuită uniform în întreaga populație. Cu toate acestea, cercetătorii notează că, având în vedere evaziunea sa imunitară, distribuția pe vârstă a infecției cu Omicron în următoarele săptămâni poate continua să difere de cea a Delta.
Studiul nu găsește nicio dovadă că Omicron ar avea o severitate mai mică decât Delta, fie după proporția de persoane testate pozitiv și care raportează simptome, fie după proporția de cazuri care solicită îngrijire spitalicească după infecție. Cu toate acestea, datele privind spitalizările rămân foarte limitate în acest moment.
Controlând statusul vaccinului, vârsta, sexul, etnia, starea asimptomatică, regiunea și data specimenului, Omicron a fost asociat cu un risc de reinfecție de 5,40 (95% CI: 4,38-6,63) ori mai mare în comparație cu Delta. Pentru a pune acest lucru în context, în epoca pre-Omicron, studiul „SIREN” din Marea Britanie privind infecția cu COVID la lucrătorii din domeniul sănătății a estimat că infecția anterioară a oferit o protecție de 85% împotriva unei a doua infecții cu COVID pe parcursul a 6 luni. Riscul de reinfecție estimat în studiul actual sugerează că această protecție a scăzut la 19% (IC 95%: 0-27%) împotriva unei infecții cu Omicron.
Cercetătorii au descoperit un risc semnificativ sporit de a dezvolta un caz simptomatic Omicron în comparație cu Delta pentru cei care au trecut cu două sau mai multe săptămâni după a doua doză de vaccin și cu două sau mai multe săptămâni după doza de Booster (pentru vaccinurile AstraZeneca și Pfizer).
În funcție de estimările utilizate pentru eficacitatea vaccinului împotriva infecției simptomatice din varianta Delta, aceasta se traduce în estimări ale eficacității vaccinului împotriva infecției simptomatice cu Omicron între 0% și 20% după două doze și între 55% și 80% după o doză Booster. Estimări similare au fost obținute folosind datele genotipului, deși cu o incertitudine mai mare.
Profesorul Neil Ferguson de la Imperial College din Londra a spus: „Acest studiu oferă dovezi suplimentare cu privire la măsura foarte substanțială în care Omicron poate evita imunitatea anterioară dată atât de infecție, cât și de vaccinare. Acest nivel de evaziune imunitară înseamnă că Omicron reprezintă o amenințare majoră, iminentă pentru sănătatea publică.”
Prof. Azra Ghani de la Imperial College London a spus: „Cuantificarea riscului de reinfecție și a eficacității vaccinului împotriva Omicron este esențială pentru modelarea traiectoriei viitoare probabile a valului Omicron și a impactului potențial al vaccinării și al altor intervenții de sănătate publică”.
Lucrarea, care nu este încă evaluată de către colegi, este prezentată în cel mai recent raport al Centrului Colaborator OMS pentru Modelarea Bolilor Infecțioase din cadrul Centrului MRC pentru Analiza Globală a Bolilor Infecțioase, Institutul Jameel, Colegiul Imperial din Londra.
De la apariția noului coronavirus (COVID-19) în decembrie 2019, Echipa de răspuns la COVID-19 a Colegiului Imperial a adoptat o politică de împărtășire imediată a rezultatelor cercetării privind pandemia în curs de dezvoltare. (Petru Clej, Anima News)

Foto: Imperial College London

Please follow and like us:
Please follow and like us:
Pin Share

Lasă un răspuns

RSS
Follow by Email
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: