ISRAELLUMEA DE AZIORIENTUL MIJLOCIU

Consilierul american pentru securitate națională: Termenul limită pentru discuțiile cu Iranul va fi stabilit “în următoarele săptămâni”

Termenul limită pentru ca Statele Unite să ajungă la un acord în cadrul negocierilor nucleare cu Iranul de la Viena va fi stabilit în “câteva săptămâni”, a declarat consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, pentru Haaretz.

În timpul vizitei sale în Israel, Sullivan a declarat că există “încă loc pentru un efort diplomatic” pentru a limita programul nuclear al Teheranului, dar că termenul pentru obținerea de rezultate nu este “prea lung”.
Israelul se teme că SUA vor opta pentru un acord interimar mai slab cu Iranul în loc să revină la acordul inițial.
Întrebat despre acest lucru, Sullivan a declarat că nu este un fan al expresiei “mai puțin pentru mai puțin” atribuită unui astfel de potențial acord, dar a subliniat că orice ridicare a sancțiunilor de către SUA ar fi doar în schimbul unor limitări efective ale programului nuclear iranian.
La rândul său, site-ul de știri Walla, citând mai mulți oficiali israelieni de rang înalt, a relatat că vizita lui Sullivan a contribuit la atenuarea unora dintre îngrijorările Israelului cu privire la pozițiile SUA.
Administrația “se află într-o poziție mai bună decât am crezut” în gândirea sa privind Iranul, a declarat un oficial, iar diferențele dintre Ierusalim și Washington “s-au dovedit a fi mai mici decât ne așteptam”.
Potrivit unui oficial citat de Walla, în cadrul întâlnirilor cu Sullivan, premierul Naftali Bennett, ministrul de Externe Yair Lapid și ministrul Apărării Benny Gantz s-au opus cu toții cu fermitate perspectivei unui acord interimar cu Iranul.
Aceștia au avertizat că o reluare a fluxurilor financiare către Iran, ca parte a ridicării sancțiunilor, ar permite regimului să își consolideze expansiunea militară în regiune și să amenințe și mai mult Israelul.
Potrivit unui alt oficial, Sullivan a declarat că se așteaptă ca SUA să nu continue discuțiile de la Viena după începutul lunii februarie. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d