ISRAELMAGAZIN

Israel: Foști oficiali Mossad îl acuză pe Yossi Cohen de divulgarea de secrete de stat

Foști oficiali ai Mossad și ai serviciilor de informații l-au criticat pe fostul șef al agenției de spionaj, Yossi Cohen, în urma unei anchete explozive care a susținut că acesta a dezvăluit secrete de stat unei însoțitoare de zbor cu care a avut o aventură, precum și soțului ei de atunci.

Colonelul în retragere Yossi Langotsky, care a depus o petiție la Curtea Supremă împotriva lui, a declarat că Y. Cohen este o persoană “incontrolabilă, avidă de putere, care își permite să spună lucruri care ar fi dus la închisoare un oficial de rang inferior”.
Ram Ben-Barak, fostul adjunct al șefului Mossad și actual deputat al partidului Yesh Atid, care conduce puternica Comisie pentru Afaceri externe șiApărare din Knesset, a declarat pentru Army Radio că “se pare că există lucruri [în raport] care sunt cu adevărat îngrijorătoare.
El a adăugat că autoritățile vor aștepta până când a doua parte a anchetei va fi publicată săptămâna viitoare înainte de a lua vreo măsură împotriva fostului șef al Mossadului.
Potrivit unui reportaj difuzat marți în cadrul emisiunii HaMakor de la Canal 13, relația lui Yossi Cohen cu stewardesa a început la sfârșitul anului 2018, iar fostul șef al Mossad s-ar fi lăudat cuplului cu detalii secrete despre operațiuni din întreaga lume.
“A spus o mulțime de povești, inclusiv despre Mossad”, a declarat în raport Guy Shiker, o figură cunoscută pe piețele financiare israeliene și fostul soț al însoțitoarei de bord fără nume.
Shiker a spus că Cohen le-a povestit în detaliu cum a fost recrutat de Mossad, cum a descoperit unde se afla medicul unui lider arab și alte detalii confidențiale.
După difuzarea reportajului, Yossi Cohen a declarat că nu a împărtășit niciodată secrete de securitate sau informații pe care nu ar fi trebuit să le împărtășească.
Dar Canalul 13 a citat mai mulți foști oficiali ai serviciilor de informații care l-au atacat pe Y. Cohen în urma raportului.
Raportul are o importanță politică semnificativă, în condițiile în care de câteva luni circulă zvonuri potrivit cărora Cohen se gândește să intre în politică și ar candida la conducerea partidului de dreapta Likud, sub ochiul binevoitor al lui Benjamin Netanyahu. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d