ISRAELLUMEA DE AZIMAGAZINPetru Clej

Roman Abramovici, evreu sefard, proprietarul miliardar al clubului de fotbal Chelsea, a devenit cetățean al UE după ce a obținut un pașaport portughez

Autor: Petru Clej, G4Media.ro

Născut în Rusia, Abramovici a devenit eligibil pentru cetățenia portugheză printr-o lege care oferă cetățenia acestei țări, descendenților evreilor sefarzi care au fost forțați să părăsească Peninsula Iberică în timpul Inchiziției în secolul XV.

El a ales să nu obțină o viză pentru Regatul Unit în 2018, în urma unor probleme diplomatice în curs între UK și Rusia, în urma incidentului de otrăvire de la Salisbury a fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia.
În 2018, Abramovici a obținut un pașaport israelian, pe care îl folosește pentru a vizita familia în Marea Britanie fără a avea nevoie de viză.
Acum, că Abramovici deține cetățenia UE, va trebui să treacă de sistemul de imigrație post-Brexit al Regatului Unit dacă ar rămâne și să lucreze în Marea Britanie.
Legea există în Portugalia pentru a naturaliza descendenții evreilor sefarzi și pentru a le oferi oportunitatea de a obține cetățenia datorită unor circumstanțe de acum aproximativ 500 de ani.
În 1492, aproximativ 300.000 de evrei trăiau în Peninsula Iberică (azi Spania) înainte ca monarhii catolici, regina Isabella și regele Ferdinand, să le ordone lor și musulmanilor să părăsească țara sau să se convertească la catolicism.
Mulți au plecat în Portugalia, dar nici acolo nu au fost scutiți de persecuție, fiind expulzați în 1496.
Drept urmare, legea portugheză modernă prevede că descendenții evreilor din această țară pot obține un pașaport.
Abramovici a cumpărat Chelsea în iunie 2003 și de când a preluat clubul vest-londonez, acesta a câștigat 18 trofee majore, care includ:
Două Ligi ale Campionilor
Cinci titluri de Premier League
Cinci Cupe ale Angliei
Trei cupe Carabao ale Ligii engleze

Petru Clej, G4Media.ro

Lasă un răspuns

%d