ISRAELMAGAZIN

Israel: Scriitorul ultra-ortodox Haim Walder, acuzat de abuz sexual în serie, a murit, aparent prin sinucidere

Corespondentul Anima News, Petru Clej, transmite: Popularul autor ultra-ortodox pentru copii, acuzat că a molestat sexual de femei și copii, a fost găsit mort, luni, într-un cimitir din orașul israelian Petah Tikva.

Poliția a spus că un bărbat a fost găsit în cimitir chiar înainte de ora 13.00 cu o plagă cauzată de împușcare. Un trecător a auzit împușcătura și a alertat autoritățile.
Potrivit primelor relatări, Walder s-a sinucis și a fost găsit lângă mormântul fiului său, care a murit în urmă cu câțiva ani de cancer. El amenințase anterior că își va lua viața din cauza dezvăluirii acuzațiilor împotriva lui.
Autor a 80 de cărți, Walder, în vârstă de 53 de ani, și-a părăsit casa luni devreme, după ce a stat acolo zile întregi, iar familia sa a tras un semnal de alarmă, îngrijorată pentru siguranța lui.
El a fost acuzat luna trecută de trei femei care au spus că le-a abuzat sexual când aveau 12, 15 și, respectiv, 20 de ani. Acuzațiile au fost publicate în ziarul Haaretz și, în urma lor, alte câteva femei din comunitatea ultra-ortodoxă au dezvăluit povești asemănătoare despre Walder pe rețelele sociale.
Cunoscut ca educator și terapeut în comunitatea ultra-ortodoxă, Walder s-ar fi folosit de popularitatea și statutul său pentru a comite actele de molestare sexuală.
Duminică, o instanță rabinică ultra-ortodoxă care se ocupă de cazurile de abuz sexual din comunitate a declarat că a audiat 22 de mărturii de la persoane – inclusiv băieți și fete tinere – care acuzau abuzuri din partea lui Walder, atunci când au venit la el pentru tratament de-a lungul anilor, extinzând considerabil acuzațiile deja formulate împotriva sa.
Shmuel Eliyahu, rabinul șef din Safed, care conduce tribunalul, a postat duminică pe Facebook că instanța l-a găsit pe Walder vinovat de acuzații, deși autorul nu a depus mărturie.
Eliyahu, fiul fostului Rabin Șef sefard al Israelului, a mai scris că instanța a audiat martori care au mărturisit despre adulterul lui Walder cu „multe femei căsătorite” și a spus că există „dovezi fără echivoc”, inclusiv înregistrări în care Walder însuși a fost audiat „mărturisind actele odioase pe care le-a comis”.
„L-am găsit vinovat fără îndoială”, a scris Eliyahu, adăugând că instanța a audiat „femei și fete cărora le-a făcut rău și nu există nicio îndoială că aceste cazuri sunt doar o mică parte din traumele pe care le-a provocat”.
Deși instanța l-a chemat să ofere versiunea lui despre evenimente, Walder a refuzat să se prezinte, susținând că verdictul ar fi o concluzie stabilită chiar înainte de a depune el mărturie, a relatat Haaretz.
Duminică, Haaretz a relatat că poliția a început să cerceteze cele 22 de acuzații de molestare aduse în fața instanței religioase. Walder nu fusese încă interogat de poliție cu privire la vreuna dintre acuzațiile împotriva lui.
Potrivit Haaretz, o fată a spus că presupusul abuz a început când avea 13 ani, ajungând în cele din urmă la relații sexuale săptămânale într-o cameră de hotel închiriată.
Walder i-a spus unei alte femei, care avea 20 de ani când a început o relație sexuală cu ea, că întâlnirile lor „i-au dat puterea de a scrie copiilor lui Israel”, potrivit relatării.
Walder a anunțat luna trecută că se retrage din viața publică, după ce ziarul ultra-ortodox Yated Ne’eman, unde Walder era angajat ca scriitor, l-a avertizat că, dacă nu își ia concediu, va fi concediat.
O serie de alte organizați ultra-ortodoxe și-au rupt legăturile cu Walder.
Acesta a fost concediat de postul de radio ultra-ortodox Radio Kol Hai, iar revista pentru copii Otiyot a spus că va înceta să-i mai publice poveștile.
Cărțile lui Walder au fost, de asemenea, scoase de pe rafturile lanțului de supermarketuri Osher Ad și ale librăriei evreiești Eichler’s Judaica din Borough Park, New York. (Petru Clej, Anima News)

Lasă un răspuns

%d