ISRAELPetru Clej

Arie Deri condamnat din nou: Sfârșit de drum sau mic accident de parcurs pentru eternul supraviețuitor al politicii israeliene

Autor: Petru Clej / Anima News

Biroul procurorului general Avichai Mandelblit a anunțat în mod oficial că liderul partidului SHAS, Arie Deri, va fi inculpat ca parte a unui acord de recunoaștere a vinovăției, în care va admite mai multe infracțiuni fiscale în schimbul demisiei din Knesset și plata unei amenzi de 180.000 Shekeli (50.450 Euro).

Procuratura a confirmat că nu va solicita restrângerea drepturilor împotriva lui Deri, permițând liderului partidului ultra-ortodox sefard să revină în Knesset, chiar de la următorul scrutin parlamentar.
Deri, un fost ministru de interne, a ispășit anterior o condamnare pentru luare de mită înainte de a reveni în Knesset în 2013.
Deri fusese suspectat inițial de luare de mită atunci când ancheta a început în urmă cu cinci ani, dar Mandelblit a ajuns să-l inculpe de infracțiunile mai mici de nedeclarare a veniturilor autorităților fiscale de două ori și de infracțiuni fiscale suplimentare comise în timp ce vindea apartamente din Ierusalim fratelui său, Shlomo Deri. .
În 2018, poliția a recomandat inculparea lui Deri pentru suspiciunea de fraudă, abuz de încredere, obstrucționarea procedurilor judiciare, spălare de bani și infracțiuni fiscale care implicau milioane de Shekeli. În 2019, procurorul de la acea vreme, Shai Nitzan, a recomandat în mod similar liderului SHAS dar multe dintre aceste acuzații au fost în cele din urmă abandonate la începutul acestui an.
Deri a declarat într-o declarație după anunț că „a decis să-și asume responsabilitatea pentru greșelile care au fost făcute fără nicio intenție răuvoitoare, să lase afacerea în urmă și să evite un întreg proces pe această problemă”.
El a subliniat, totuși, că va continua să conducă partidul SHAS „cu toată forța și credința”.

Arie Deri – recidivist

Deri a executat deja 22 de luni de închisoare din 2000 până în 2002, ca urmare a unei condamnări pentru luare de mită în calitate de ministru de interne în anii 1990. El a recâștigat conducerea SHAS cu puțin timp înainte de alegerile Knesset din 2015, înlăturându-l pe Eli Yishai, care a condus partidul în absența sa.
El a revenit la funcția de Minister de Interne în 2016, după ce o instanță a decis că condamnarea sa anterioară nu l-a descalificat din funcție. În acest an, Deri a trecut în opoziție după ce aliatul său de lungă durată, Benjamin Netanyahu, a pierdut alegerile și postul de premier pe care l-a deținut fără întrerupere timp de 12 ani.
Deri făcuse din ministerul de interne un fel de baronie, ocupându-l pentru prima oară în 1988, la vârsta de 29 de ani, cu prilejul intrării sale în Knesset.
Născut în 1959 la Meknes în Maroc într-o familie de evrei prosperi, Deri a făcut alia în 1968, a făcut studii rabinice, devenind protejatul rabinului Ovadia Yosef, fost șef rabin șef sefard al Israelului și fondator al partidului SHAS în 1984, partid care a petrecut o perioadă mai lungă de atunci la guvernare decât oricare alt partid, fi cu dreapta, fie cu stânga.
Deri a căzut în dizgrația lui Yosef după prima sa condamnare din 2000, dar a revenit la conducerea SHAS după moartea lui Yosef în 2013.
Mișcarea pentru Guvernarea de Calitate din Israel a declarat, în urma anunțului lui Mandelblit, că va face recurs la Înalta Curte de Justiție împotriva acordului de recunoaștere a vinovăției.
„Nu se poate ca o persoană publică care a săvârșit infracțiuni de acest tip să revină în viitor în funcții publice”, a spus grupul într-un comunicat, numind acordul, „rușinos”.

Lasă un răspuns

%d