ISRAELPetru Clej

Deputatul israelian care a comparat regulile COVID cu politicile naziste: „Tot ce lipsește sunt lagărele de concentrare” a fost dat afară din ședința comisiei

Autor: Petru Clej / G4Media.ro

Deputatul Gadi Yevarkan (foto), al principalului partid de opoziție Likud, a fost dat afară de la o ședință de comisiei a Knesset-ului (parlamentul unicameral), după ce a făcut comentarii în care a comparat măsurile legate de COVID-19 cu Holocaustul, inclusiv prin afirmarea în mod fals că Austria trimite persoane nevaccinate în lagărele de concentrare.

„Majoritatea israelienilor nu au un permis verde”, a deplâns Yevarkan în fața membrilor comisiei pentru Constituție, Lege și Justiție, cerințele pe scară largă a documentului, care este disponibil doar pentru israelienii care au primit a treia doză de vaccin împotriva Covid sau au fost vaccinați și au recuperat după boală în ultimele șase luni.

„Milioane de israelieni sunt fără certificat; lăsați deoparte milioane de cetățeni”, a spus el, înainte de a fi rugat să păstreze tăcerea de către președintele comisiei, deoarece timpul lui de intervenție s-a încheiat.

Dar Yevarkan a refuzat. „Faceți cum fac ei în Austria, asta vreți să faceți. Tot ceea ce lipsește sunt lagărele de concentrare”, a strigat Yevarkan.

Președintele comisiei, parlamentarul Partidului Laburist Gilad Kariv, o-a cerut lui Yevarkan să părăsească ședința care apoi a fost scos cu forța din sală de un agent de securitate Knesset.

Yevarkan, vorbind la scurt timp pe canalul TV Knesset, și-a repetat afrimațiile. „În Austria, astăzi există lagăre de concentrare pentru cei care nu au fost vaccinați – toată lumea știe. Mergeți și vă faceți temele”, a spus el. „Oricine nu se vaccinează, e luat de acasă”, a susținut Yevarkan, făcându-se ecoul teoriilor conspirației activiste anti-vaccin.

Austria a impus o carantină pentru cei care nu sunt vaccinați, dar nu există dovezi că autoritățile ar fi arestat pe cineva care nu a fost vaccinat împotriva Covid.

„Aceasta este negarea Holocaustului la limită și înjosește victimele și supraviețuitorii. Aceasta este o declarație deosebit de rușinoasă și dezgustătoare față de personalul medical care a dat totul pentru sănătatea tuturor”, a comentat ministrul sănătății Nitzan Horowitz pe Twitter afirmațiile lui Yevarkan.

Potrivit Enciclopediei Holocaustului Muzeului Memorial al Holocaustului din SUA, „Termenul lagăr de concentrare se referă la un lagăr în care oamenii sunt deținuți, de obicei în condiții dure și fără a ține cont de normele legale de arestare și închisoare care sunt acceptabile într-o democrație constituțională”.

Președintele Yad Vashem, Dani Dayan, a distribuit pe Twitter o fotografie cu un lagăr de concentrare real din Austria în timpul Holocaustului, cu legenda: „Disprețul Holocaustului este la fel de grav ca negarea Holocaustului”.

Yevarkan a mai atras atenția presei când a amenințat că nu va accepta o a doua doză de vaccin, din cauza a ceea ce a susținut că este un tratament nedrept față de cei care nu sunt vaccinați. „Cei care nu au fost vaccinați ar trebui să li se permită să trăiască ca ființe umane”, a spus el în octombrie în plenul Knesset.

„Sunt pe punctul de a mă răzvrăti împotriva regulilor voastre și de a nu lua a doua și a treia doză de vaccin, în solidaritate cu ei”, a spus el la acea vreme.

Yevarkan este o figură populară printre activiștii anti-vaccin din Israel, iar declarațiile sale sunt împărtășite pe scară largă în grupurile lor de socializare. El a intrat în Knesset în alegerile din martie 2020 când a fost trecut pe listele Likud (dreapta naționalistă), condus de Benjamin Netanyahu, cu câteva ore înainte de termenul limită pentru depunerea listelor. Yevarkan este foarte popular printre evreii originari din Etiopia (de unde a emigrat în Israel cu familia sa în 1991 la vârsta de 10 ani) și a fost nemulțumit că nu figura pe un loc eligibil pe lista partidului centrist Albastru și Alb, condus de Benny Gantz.

Autor: Petru Clej / G4Media.ro

Surse: Times of Israel, Jerusalem Post

Lasă un răspuns

%d